Foto: DELFI

Rīgas Nacionālajam zooloģiskajam dārzam papildus dzīvnieku demonstrēšanai jāizglīto sabiedrība, jāsekmē tūrisms un jārūpējas par ilgtspēju, paredz šonedēļ Rīgas domes apstiprinātie nefinanšu mērķi vides nozares politikas īstenošanā.

Kā pirmais mērķis Rīgas zoodārzam ir noteikta profesionāla Latvijas un pasaules faunas dzīvnieku demonstrēšana.

Šī mērķa sasniegšanai nepieciešams veidot, uzturēt un eksponēt daudzveidīgas un kvalitatīvas dzīvnieku kolekcijas, īstenot labturības un dzīvnieku drošības prasības atbilstoši labākajai starptautiskajai praksei, kā arī nodrošināt katra kolekcijas īpatņa atbilstošu un kvalitatīvu veterināro aprūpi.

Zoodārza vadībai būs jāizstrādā kolekcijas attīstības pamatnostādnes, tai skaitā vadlīnijas investīciju projektiem ekspozīciju atjaunošanai un jaunu ekspozīciju izveidei.

Savukārt, lai nodrošinātu pasākumus dabas aizsardzībai un reto un izzūdošo sugu saglabāšanai, zoodārzam jāvairo un jātur Pasaules Sarkanajā grāmatā iekļauto reto un apdraudēto sugu dzīvnieki, jāpiedalās starptautiskajās sugu saglabāšanas programmās,

Tāpat zooloģiskajam dārzam jāpilnveido video, foto, informatīvā un vēsturiskā datubāze un jānodrošina citu informācijas nesēju kā zinātniskās infrastruktūras sastāvdaļu saglabāšana un attīstība, kā arī jāuztur zooloģiskās informācijas uzskaites datubāze.

Zoodārzam arī jānodrošina mūsdienīga, starptautiskajām tendencēm un labajai praksei atbilstoša vides izglītība, ņemot vērā globālo un lokālo vides apdraudējumu aktualitāti, pēctecīgi jāmonitorē apmeklētāju paradumi un vides un bioloģiskās daudzveidības uzskati.

Zooloģiskajam dārzam būs arī jāveido platforma pieredzes apmaiņai un sadarbībai, kļūstot par Latvijas un Baltijas mēroga vides izglītības un zinātniskās pētniecības par bioloģisko daudzveidību centru.

Kā vēl viens nefinanšu mērķis ir noteikts apmeklētāju atpūtas un brīvā laika pavadīšanas iespēju nodrošināšana, sekmējot tūrisma attīstību. Šī mērķa sasniegšanai jāuzlabo vides pieejamība, jāattīsta zoodārza aktivitāšu piedāvājums un jāīsteno aktīva komunikācija, paaugstinot apmeklētāju apmierinātību.

Visbeidzot pašvaldība uzdevusi nodrošināt Rīgas zooloģiskā dārza ilgtspējīgu attīstīšanu, uzlabojot tā darbībai stratēģiski svarīgās infrastruktūras pārvaldību, paaugstinot energoefektivitāti un palielinot dabas resursu izmantošanas lietderību.

Zoodārzam uzdots ņemt vērā šos mērķus, izstrādājot jaunu vai aktualizējot esošo vidēja termiņa darbības stratēģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!