Foto: LETA

Ceturtdien aprit četri gadi, kopš pirmo reizi pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Valsts prezidents izmantoja Satversmē noteiktās tiesības rosināt Saeimas atlaišanu.
Rīkojumu parakstīja toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Vēlāk notikušajā referendumā par 10.Saeimas atlaišanu balsoja 650 518 vēlētāji, kas veidoja 94,3% no referenduma dalībnieku skaita. Portāls “Delfi” piedāvā hronoloģisku atskatu uz šīs dienas notikumiem.

2011.gada 26.maijs

Saeima nedeva atļauju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) veikt kratīšanu deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā.

KNAB rīcībā kriminālprocesa materiāli liecināja, ka Šlesers, gatavojoties parlamenta vēlēšanām, pieprasījis aviokompānijas "airBaltic" toreizējam vadītājam Bertoltam Flikam veikt pretlikumīgas darbības ar "airBaltic" vai Rīgas reklamēšanas biroja "Live Riga" finanšu līdzekļiem Šlesera un partijas LPP/LC popularizēšanai medijos, izrietēja no aģentūras LETA rīcībā esošo dokumentu kopijām.

Toreizējais Valsts prezidents uzsāka vizīti Polijā, kur piedalās Centrāleiropas valstu vadītāju sanāksmē.

27.maijs

Valsts prezidenta kanceleja informēja, ka sestdien, 28.maijā, plkst.21 Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio tiks pārraidīts toreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera paziņojums, kurā viņš uzrunās Latvijas tautu par stāvokli valstī.

Politologi pieļāva, ka Zatlers runās par Saeimas balsojumu, neļaujot KNAB veikt kratīšanu Šlesera (PLL) dzīvesvietā, un ir ļoti maz ticams, ka prezidents varētu rosināt Saeimas atlaišanu.

28.maijs

Zatlers sestdienas pēcpusdienā tiekās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) un Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (V).

Prezidenta preses sekretāra Ilze Rassa apstiprināja, ka pēc atgriešanās no Polijas Zatlers ticies ar Dombrovski, Āboltiņu un ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, lai pārrunātu pēdējos notikumus valstī.

Savā grāmatā "Kas es esmu" Zatlers norāda, ka tikšanās ar katru no viņiem atsevišķi notika ik pa stundai. No Kalnmeiera viņš vēlējies precīzi noskaidrot visus juridiskos faktus par Šlesera kratīšanas pieprasījuma procesu. Bet ar Āboltiņu un Dombrovski viņš pārrunājis iespējamo situācijas attīstību Saeimā un tās ietekmi uz valdības darbu.

"Pēc šīs apspriežu sērijas man kļuva skaidrs, ka neviens no viņiem īsti nezina, kā šajā kritiskajā situācijā rīkoties. Eksistēja vien paļāvība, ka laiks visu atrisinās pats. Kurp mēs kā valsts ejam? Tik bezspēcīgu un reizē tik niknu Āboltiņu nebiju redzējis. Pats saglabāju pilnīgu mieru. Ja otrā un trešā valsts augstākā amatpersona piekrīt, ka valstī ir iestājusies parlamentārā krīze un priekšā ir strupceļš, man atlika vien rīkoties," raksta Zatlers.

Brīdi pēc plkst. 21 sākās Zatlera uzruna, kurā viņš paziņoja, ka, pamatojies uz Satversmes 48.pantu, rosina atlaist Saeimu.


Savā runā Zatlers akcentēja, ka 26.maija Saeimas balsojums, kas nedeva atļauju KNAB veikt kratīšanu Šlesera dzīvesvietā, ''ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēju un tiesisko varu''. Saeima savā balsojumā izrādīja necieņu pret tiesu varu, uzsvēra Zatlers, un tā nav pirmā reize - 9.Saeima neapstiprināja amatā ģenerālprokuroru, kuru virzīja tiesu varas augstākā amatpersona.

Zatlers uzsvēra, ka Saeimai ir arī citi ''netikumi'' - tirgošanās par amatiem tā vietā, lai domātu par valsti, tās ekonomisko situāciju. Tā ir parādījusi, ka aizstāv savas personīgās intereses.

"Redzam, ka Saeima jūtas komfortabli savā melu gaisotnē,'' akcentēja Valsts prezidents. Viņš uzsvēra, ka šādas Saeimas gaisotnē ir stipri ietekmēts arī valdības darbs, kad tās pārstāvji skatās, ko saka cilvēks ārpus valdības.

Valsts prezidents klāstīja, ka pārāk labticīgi tika vērotas cilvēku grupu interešu izpausmes, un situācija ar katru brīdi kļuva sliktāka. 9.Saeimai uzticējās 6% iedzīvotāju, bet 10.Saeimai - 10%.

Tuvojas demokrātijas privatizācija, tāpēc ir jārīkojas, minēja Valsts prezidents. Ir jāpieliek punkts šādai personu grupu patvaļai, kad mūsu bagātība nogulst ofšoru kontos, kad atsevišķi reģioni ir īpaši. Ir jāpieliek punkts, ka domājam vienu, bet darām ko citu. Nedrīkst būt šāda attieksme pret cilvēkiem, tautu un valsti, uzsvēra prezidents.

Pirms plkst. 22 pie Rīgas pils pulcējās cilvēki, lai paustu atbalstu Zatleram.

Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Arņa Cimdara teiktā, sēde, kurā tiks izskatīts Valsts prezidenta lēmums atlaist Saeimu, visticamāk, notiks 30.maijā.

Ap Plkst. aptuveni 100 cilvēki ar aplausiem un atbalsta saucieniem sagaidīja Zatleru pie Rīgas pils, kur viņš atgriezās pēc vēsturiskā paziņojuma televīzijā.

Cilvēki skandēja "Valdi! Valdi!", teica viņam paldies par šo lēmumu un sauca, ka viņš ir malacis.


Aptuveni plkst. Zatlers jau bija devies prom no Rīgas pils. Arī cilvēki, kas pulcējās pie Rīgas pils, lai paustu atbalstu, pamazām izklīda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!