Foto: F64
Līdz ar Ilmāra Rimšēviča atjaunošanu Latvijas Bankas prezidenta amatā politiķi kļuvuši apdomīgāki – pirms nav saņemts Tieslietu ministrijas (TM) atzinums, viņi nesteidz izstrādāt nepieciešamos likumu grozījumus, kas nodrošinātu izvairīšanos no līdzīgām situācijām nākotnē. Arī par Latvijas Bankas prezidenta atbrīvošanu no amata pirms termiņa politiķi runā piesardzīgi.

Vēl 12. Saeimā vairāki tā laika "Vienotības" frakcijas deputāti iesniedza grozījumus likumā "Par Latvijas Banku", kas paredzēja noteikt pilnvaru termiņu ierobežojumu centrālās bankas vadītājam. Tāpat grozījumi paredzēja noteikt procedūru Latvijas Bankas prezidenta pirmstermiņa atbrīvošanai no amata, paredzot, ka Saeima var lemt par viņa atbrīvošanu, ja tiek konstatēts, ka Latvijas Bankas prezidents neatbilst amata kritērijiem, tostarp viņa reputācija nav nevainojama, un papildus noteikts, ka prezidenta, viņa vietnieka vai padomes locekļa pilnvaras tiek apturētas uz kriminālprocesa laiku. Taču grozījumi neguva koalīcijas atbalstu, arī 13. Saeima lēma darbu pie šiem grozījumiem neturpināt.

Ekspertu atzinuma gaidas

Tagad 13. Saeimas deputāts, "Vienotības" valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV) norāda, ka līdz ar Eiropas Savienības Tiesas spriedumu ir izveidojusies pilnīgi jauna situācija. Viņš uzskata, ka TM būtu jāizvērtē tiesas spriedums. "Tieslietu ministrijai būtu jāsniedz skaidrojums, kā šāda situācija varēja izveidoties, un Tieslietu ministrijai būtu jādod rekomendācijas, kā virzīties tālāk," situāciju iezīmē politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!