Foto: Publicitātes foto

26. janvārī notikusi ārlietu ministra darba vizīte Francijā, kuras laikā Edgars Rinkēvičs tikās ar Francijas Eiropas lietu un ārlietu ministru Žanu-Īvu Ledriānu (Jean-Yves Le Drian), Lietuvas ārlietu ministru Gabrieļusu Landsberģisu (Gabrielius Landsbergis) un Igaunijas ārlietu ministrijas Valsts sekretāra vietnieku Eiropas lietās Mārtu Volmeru (Märt Volmer). Baltijas valstu un Francijas ārlietu ministru "3+1" formāta tradīcijas izveide ir simbolisks notikums par godu Latvijas starptautiskās atzīšanas de iure un diplomātisko attiecību 100. gadskārtai un ir spēcīgs vēstījums par Baltijas valstu un Francijas stratēģisko partnerību, informē Ārlietu ministrijā.

Tikšanās laikā ministri pārrunājuši Eiropas Savienības (ES) aktualitātes, kā arī apmainījušies ar viedokļiem par drošības un aizsardzības politikas jautājumiem, Transatlantiskajām attiecībām, attiecībām ar Krieviju, Ķīnu, aktualitātēm Āfrikā un Tuvajos Austrumos. Īpaša uzmanība pievērsta cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā, kas saistīti ar opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija arestu un nesamērīga spēka pielietošanu pret demonstrantiem, situācijai Baltkrievijā un Kalnu Karabahā.

Puses pārrunājušas ES koordinācijas cīņā ar pandēmiju un vakcinācijas stratēģiju jautājumus, kā arī Ekonomikas atjaunošanas plānus. Rinkēvičs paudis nostāju, ka Nacionālo plānu izstrādē svarīgs ciešs dialogs ar Eiropas Komisiju. Kopīgā dialogā nepieciešams atrast optimālu līdzsvaru starp ieguldījumiem ilgtermiņa reformās un steidzami nepieciešamām investīcijām ekonomikas atveseļošanai.

Ārlietu ministri pauduši gandarījumu par teicamajām Baltijas valstu un Francijas attiecībām, apņēmību turpināt aktīvo politisko dialogu, kā arī vēlmi stiprināt sadarbību ES jautājumos un partnerību drošībā. Baltijas valstis un Francija vēlas stiprāku un vienotāku ES ar tās pieaugošu lomu pasaulē. Rinkēvičs uzsvēris, ka ES ir jāturpina uzlabot sava noturība un rīcībspēja krīzes situācijās, kā arī jāturpina attīstīt civilās un militārās spējas.

Baltijas valstis un Francija turpinās ciešu sadarbību Eiropas un transatlantiskās drošības labā, kā arī starptautiskā miera un drošības veicināšanā. Rinkēvičs pateicies Francijai par aktīvo dalību kolektīvās aizsardzības stiprināšanas pasākumos Baltijas reģionā.

Baltijas valstu un Francijas ārlietu ministru "3+1" formāta tradīcijas izveidei un sarunu noturēšanai šī gada 26. janvārī pauda atbalstu Francijas prezidents Emanuēls Makrons (Emmanuel Macron) oficiālās vizītes laikā Latvijā 2020.gada 29. - 30. septembrī. Baltijas valstu un Francijas ārlietu ministru formātā sarunas notiek pirmo reizi.

Rinkēvičs vizītes laikā ticies ar OECD ģenerālsekretāru Anhelu Guriju (Angel Gurría) un pateicies Gurijam par personisko ieguldījumu un atbalstu Latvijai – gan iestāšanās procesā, gan sadarbībā ar OECD jau dalībvalsts statusā. Šogad tiek atzīmēta OECD 60. gadadiena, savukārt Latvijai šogad aprit pieci gadi kā OECD dalībvalstij.

Ārlietu ministrs uzvēris Gurijas lomu organizācijas starptautiskās redzamības veicināšanā un OECD darbības izvēršanā. Gurija OECD vada kopš 2006.gada un amatu atstās šī gada 31.maijā. Tikšanās laikā diskutēts arī par organizācijas darbu Covid-19 krīzes apstākļos un par jaunākajām OECD iniciatīvām, lai panāktu ilgtspējīgu ekonomisko atveseļošanos.

Tiekoties ar UNESCO ģenerāldirektori Odriju Azulē (Audrey Azoulay), ārlietu ministrs novērtējis ciešo sadarbību starp Latviju un UNESCO 30 gadu laikā, kopš Latvija kļuva par organizācijas dalībvalsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!