Foto: LETA
Ārlietu ministra Edgara Rinkēviča gaidāmā vizīte Maskavā, kuras laikā iecerēta tikšanās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, vērtējama pozitīvi jo parāda Latvijas vēlmi būt proaktīvai, sacīja Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

Sprūds norādīja, ka vizīte apliecina, ka Latvija uzņemas aktīvi darboties ar jautājumiem, kas skar Austrumeiropas valstis. "Mēs esam ieinteresēti stabilitātē uz mūsu austrumu robežas. Svarīga ir arī spēja parādīt vēlmi iesaistīties dialogā," skaidroja Ārpolitikas institūta direktors. Viņš norādīja, ka nevar pilnībā "aizslēgt logus", lai gan jaunus izrāvienus attiecībās starp Eiropas Savienību un Krieviju, gaidīt nevajadzētu. Tāpat vizīte ir jāskatās kontekstā ar citām - piemēram, uz Kijevu, kas nozīmē to, ka ārlietu ministrs apzina dažādu konfliktā iesaistīto pušu viedokļus.

"Mēs nedzīvojam pasaulē, kurā viss ir balts vai melns. Nevar iedzīt pretinieku stūrī. Krievija ir svarīgs spēlētājs gan politiski, gan ekonomiski un neviens nav ieinteresēts konflikta eskalācijā," pauda Sprūds. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Latvija 2014.gadā ir bijusi pietiekami stingra attiecībā pret Krievijas rīcību, bet 2015.gadā, kad norisinās Latvijas prezidentūra ES Padomē, jau ir jārunā visas savienības vārdā. Tomēr tas nenozīmējot, ka Latvijai vajadzētu atteikties no saviem principiem.

"Brauciens [uz Maskavu] liecina, ka Rinkēvičs, kurš ir paudis stingru pozīciju, ir adekvāti pozicionēts, lai runātu par dialogu. Rinkēvičam tādējādi ir augsta pievienotā vērtība un Latvijas nozīmē kopējā ES viedokļa paušanā ir palielinājusies," atzina Sprūds. Viņš gan norādīja, ka Latvijai diez vai izdosies panākt vienotību ES valstu vidū tādos jautājumos, kas skar, piemēram, sankciju pagarināšanu pret Krieviju.

Vēstīts, ka Rinkēvičs vizītē Maskavā ir iecerējis tikties ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. ĀM vēstnieks - preses sekretārs Kārlis Eihenbaums pastāstīja, ka ministra vizīte Maskavā ir plānota 11.-12.janvārī. Savukārt pirms došanās uz Krievijas galvaspilsētu, Rinkēvičs 9.-10.janvārī apmeklēs Kijevu. Abu vizīšu programmas vēl top, taču ir paredzētas tikšanās ar ārlietu ministriem.

Savukārt pirms brauciena, Rīgā 7.-8.janvārī, ir paredzētas vēl sarunas ar Eiropas Savienības (ES) augsto pārstāvi ārlietās un drošības jautājumos Federiku Mogerini Rīgā 7.8. janvārī. Sarunu galvenā tēma būs risinājuma meklējumi Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!