Foto: DELFI

Šā gada 22. janvārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) piedalījās Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes neformālajā jeb tā dēvētajā "Arria" formāta tiešsaistes sanāksmē par mediju brīvību Baltkrievijā, kur aicināja izmeklēt žurnālistu vajāšanas, portāls "Delfi" uzzināja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Uzrunājot sanāksmes dalībniekus, Rinkēvičs pauda nopietnas bažas par šī brīža cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā: "Kopš 2020. gada 9. augustā notikušajām negodīgajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijas varasiestādes pastiprinājušas jau iepriekš aizsākto apjomīgo kampaņu vārda brīvības apspiešanai. Tikuši apcietināti vairāki simti žurnālistu, pret tiem uzsākti kriminālprocesi, notiek interneta cenzūra. Ir apstiprinājušies arī vardarbības un necilvēcīgas vai pazemojošas izturēšanās gadījumi."

Rinkēvičs aicināja starptautisko sabiedrību ātri un pārliecinoši reaģēt uz norisēm Baltkrievijā: "Paļaujamies uz ANO augstās pārstāves cilvēktiesību jautājumos aktīvu iesaisti. ANO Cilvēktiesību padomei pēc iespējas ātrāk jāizveido starptautisks neatkarīgs mehānisms cilvēktiesību pārkāpumu izmeklēšanai Baltkrievijā."

Ārlietu ministrs apliecināja, ka Latvijas valdība turpinās sniegt atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai. Jau šobrīd ir īstenotas vairākas programmas, tai skaitā nodrošināta Baltkrievijā cietušo žurnālistu rehabilitācija un psiholoģiskais atbalsts.

Sanāksmē piedalījās ANO īpašā ziņotāja vārda brīvības jautājumos Irēna Kāna, kā arī Baltkrievijas opozīcijas prezidenta kandidāte Svjatlana Cihanouska un Baltkrievijas opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes prezidija loceklis Pāvels Latuško. Sanāksmi vadīja Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu.

Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes (ANO DP) Arria formāta neformālās sanāksmes ir tiesīga rīkot jebkura ANO DP dalībvalsts. 22. janvāra sanāksme notika pēc Igaunijas ierosinājuma.

ANO DP pārstāvētas 15 valstis: piecas pastāvīgās locekles ar veto tiesībām – ASV, Lielbritānija, Francija, Krievija un Ķīna – un desmit nepastāvīgās.

Katru gadu piecas nepastāvīgo dalībvalstu grupas pārstāves tiek pārvēlētas uz divu gadu pilnvaru termiņu pēc reģionālā principa. Igaunija ievēlēta ANO Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts sastāvā ar pilnvaru termiņu 2020.-2021. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!