Foto: LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījies Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomē Briselē, kur aicinājis iedarbināt ES sankciju režīmu par cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā, informē Ārlietu ministrija.

ES ārlietu ministru darbakārtībā bija iekļauta diskusija par klimata un enerģētikas diplomātiju, tikšanās attālināti ar Japānas ārlietu ministru, kā arī neformāla diskusija par ES un Apvienotās Karalistes nākotnes sadarbību ārlietu un aizsardzības jomās.

ES ārlietu ministru sanāksmes laikā īpaša uzmanība pievērsta un debates izvērtās par cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā, kas saistīti ar opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija arestu un nesamērīga spēka pielietošanu pret demonstrantiem pagājušajā nedēļas nogalē.

Rinkēvičs akcentējis, ka šis ir brīdis, kad būtu jāizmanto un jāiedarbina ES sankciju režīms cilvēktiesību jomā, par kura izveidošanu dalībvalstis vienojās pagājušā gada nogalē. Tas būtu ļoti labs ES signāls vienotai un ātrai rīcībai, norādot, ka šādi cilvēktiesību pārkāpumi nav pieļaujami, paudis ministrs.

Diskusijās par transatlantiskajām attiecībām ārlietu ministrs uzsvēris, ka šobrīd ES ir jāuzsāk aktīva sadarbība ar jauno ASV administrāciju, jo ES un transatlantiskajās attiecībās ir kopēja darba kārtība, piemēram, Krievija un Ķīna, kā arī klimata ietekme uz drošības jautājumiem. Šobrīd ārlietu ministru centrālais diskusiju jautājums ir par iespēju palielināt ES ietekmi globālajā cīņā pret klimata pārmaiņām, kā arī enerģētikas pārejas ģeopolitiskie aspekti, informē Ārlietu ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!