Foto: LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ceturtdien neformālajā Eiropas lietu ministru sanāksmē, kur galvenā diskusiju tēma bija ES Daudzgadu budžets 2014. – 2020. gadam, aicināja nemazināt ES budžetu, informēja Latvijas Ārlietu ministrija.

Pirms sanāksmes notika tradicionālā Kohēzijas politikas atbalstītāju valstu tikšanās, kur ministri vienojās par 15 valstu kopējo pozīciju, aicinot nesamazināt finansējumu Kohēzijas politikai, jo Kohēzijas politikas finansējums nozīmē investīcijas konkurētspējas palielināšanā un darbavietu radīšanā.

Rinkēvičs turpināja uzstāt uz nozīmīgākajām Latvijas interesēm sarunās par nākamo ES daudzgadu finanšu ietvaru – atbilstošu Kohēzijas finansējuma nodrošināšanu un tiešo maksājumu straujāku izlīdzināšanu. Ministrs uzsvēra, ka Kohēzijas politika ir galvenais investīciju instruments, taču investīcijām jābūt ar ilgtermiņa efektu, līdz ar to Eiropas Komisijas piedāvātais budžeta kopapjoms ir minimums, lai to varētu nodrošināt. "ES budžets ir labākais stimuls ES un tās dalībvalstu ekonomikas attīstībai un krīzes pārvarēšanai, tādēļ 2014. – 2020.gada budžeta samazināšana nebūtu pieļaujama", norādīja ministrs.

Rinkēvičs izcēla arī pētniecības un attīstības nozīmi zinātnes programmas "Horizon 2020" kontekstā. Ministrs aicināja šajā programmā nodrošināt balansētu visu ES dalībvalstu zinātnieku līdzdalību, tomēr norādīja, ka jāvērtē arī potenciālā zinātnes un pētniecības ekselence un iespējas to attīstīt, lai radītu jaunus atklājumus.

Visbeidzot ārlietu ministrs norādīja, ka "sarunu pabeigšana par ES Daudzgadu budžetu līdz šī gada beigām būtu nozīmīgs signāls, ka ES var pieņemt nopietnus un atbildīgus lēmumus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!