Foto: F64

Uz Eiropas Savienības (ES) dzimšanas dienas svinībām Esplanādē bija pulcējušies aptuveni 60 cilvēku, un, uzrunājot sanākušos, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pauda cerību, ka sanākušo ar katru gadu kļūs vairāk.

"Mēs šeit neesam ļoti daudz, taču mēs šeit esam, lai pateiktu "Daudz laimes" Eiropai. Es esmu pārliecināts, ka pēc diviem, desmit gadiem cilvēku, kas šeit pulcēsies, lai pateiktu "Daudz laimes" Eiropai būs daudz vairāk," sacīja ministrs.

Arī Eiropas Parlamenta Informācijas biroja vadītājs Māris Graudiņš pievienojās sveicēju pulkam, taču vienlaikus norādīja uz to, ka Latvijā ir samērā liels eiroskeptiķu īpatsvars. "Taču prieks konstatēt, ka jauniešiem bieži vien ir pozitīvāka atbilde, cerams, ka ar laiku to kļūs arvien vairāk," teica Graudiņš.

Eiropas dienas svinībās runu teica arī Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka. Viņa runā norādīja, ka Latvija Eiropai piederējusi jau vēsturiski un iestāšanas ES pirms astoņiem gadiem vērtējama kā atgriešanās Eiropā.

"Ceru, ka atbalstītāju kļūs vairāk. Projekti palīdz Latvijai attīstīties, taču nauda nav viss. Galvenais, lai Eiropa būtu mums sirdī un dvēselē," uzsvēra Šteinbuka.

Noslēdzoties svinīgajām uzrunām, tika izveidots ES karogs no dzelteniem lietussargiem un ziliem baloniem, kuri pēc īsa mirkļa tika palaisti vējā.

Beidzoties zibakcijai, no plkst.16.40 līdz 18 pasākuma apmeklētājiem bija iespēja piedalīties Uģa Joksta vadītā viktorīnā, kurā balvas sarūpējusi Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā. Paši zinošākie rīdzinieki un pilsētas viesi uz Esplanādi varēs raudzīties no gaisa balona.

Eiropas dienas svinības 9.maijā ieskandina Eiropas Savienības Dārza svētkus 12.maijā, kas ceturto gadu notiks Vērmanes dārzā. Šogad pasākuma tēma ir "Eiropas aktīvas novecošanas un paaudžu solidaritātes gads". Tā mērķis ir atspoguļot aktīvu novecošanu un paaudžu solidaritāti, kā arī veicināt Latvijas sabiedrībā izpratni par dažādu sabiedrības grupu sadarbību un runāt par iespēju realizēt sevi un ieņemt aktīvu dzīves pozīciju neatkarīgi no vecuma. Svētku moto ir "Būsim aktīvi visās paaudzēs! Piedalies!".

1950.gada 9.maijā jeb piecus gadus pēc Otrā pasaules kara beigām Francijas ārlietu ministram Robertam Šūmanam radās plāns apvienot Eiropas valstu ogļu un tērauda nozares, lai tā novērstu vēl viena kara iespēju. Šī ideja īstenojās un kļuva par Eiropas Savienības sākumpunktu, tāpēc 9.maiju visā Eiropas Savienībā atzīmē kā Eiropas dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!