Foto: DELFI

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) pauž cerību, ka situācija Tuvajos Austrumos tālāk neeskalēsies, tomēr norāda, ka notikumi attīstītās neprognozējami.

Trešdien pēc notikumiem Tuvajos Austrumos veltītās Saeimas Ārlietu komisijas sēdes Rinkēvičs žurnālistiem pauda, ka Irānas uzbrukums Irākas bāzēm, kurās stacionēti ASV karavīri, ir kā atbilde uz ASV rīcību.

Irāna trešdienas rītā izšāva raķetes uz vismaz divām Irākas aviobāzēm, tādējādi atbildot uz ASV veikto Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandiera ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu.

Rinkēvičs norādīja, ka pozitīvā ziņa ir, ka Irānas trešdienas rītā veiktajā uzbrukumā nav cietušo. Šī situācija tiks pārrunāta piektdien, 10. janvārī, Briselē Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes ārkārtas sēdē saistībā ar to, ko ES un pārējā starptautiskā sabiedrība var darīt, lai situāciju censtos deeskalēt, pastāstīja politiķis.

Ministrs domā, ka tuvāko dienu laikā nav pamata gaidīt kādas labas ziņas, jo šī situācijas attīstība "vēl ir svaiga", un Irānas "varas vīri" vēlas parādīt, ka atbilstoši reaģē. "Gribētos cerēt, ka tālāka eskalācija nebūs, bet pašlaik situācija attīstās diezgan neprognozējami," pauda Rinkēvičs.

Kā ziņots, Pentagons paziņojis, ka tas vēl "strādā pie sākotnējās kaujas zaudējumu novērtēšanas" pēc tam, kad "Irāna palaida vairāk nekā desmit ballistisko raķešu pret ASV armiju un koalīcijas spēkiem Irākā".

"Ir skaidrs, ka šīs raķetes tika palaistas no Irānas un bija vērstas pret vismaz divām Irākas armijas bāzēm, kurās stacionēts ASV armijas un koalīcijas personāls - Ainasadā un Erbīlā."

Par iespējamiem upuriem vēl nav ziņots, bet Pentagons paziņoja, ka ir bijis gatavs iespējamiem Irānas uzbrukumiem.

Latvijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Kaspars Galkins Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" apliecināja, ka vienā no bāzēm, pret kuru bija vērsts uzbrukums, atrodas arī Latvijas karavīri, kuri neesot cietuši un atrodas drošībā. Galkins uzsvēra, ka bāzē dienošie bijuši informēti, ka šāds uzbrukums ir gaidāms, attiecīgi karavīri bija laicīgi sagatavojušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!