Foto: LETA

Eiropas Savienības (ES) spēja vienoties par kopīgu politiku pret Krieviju ir jāsaglabā arī nākotnē, kopīgajā preses konferencē ar Spānijas ārlietu ministru Žozepu Borrelju sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ministrs pastāstīja, ka aizvadīto piecu gadu laikā ir noformulēta kopīga ES politika par Ukrainu, par Krievijas rīcību Ukrainas austrumos, par Krimas pretlikumīgo okupāciju. Rinkēvičs aicina to skatīt kā pozitīvu un spēcīgu ES kopējās ārpolitikas panākumu.

"Diemžēl šādu vienprātību mums nav izdevies panākt citās jomās, bet šajā jautājumā ir izdevies," sacīja Rinkēvičs.

Tāpat ministrs norādīja, ka sarunās par Krieviju reizēm redzami zināmi uzplūdi un atplūdi - vienu brīdi šķiet, ka jādara viss iespējamais, lai attiecības normalizētu, otrā brīdī dzird idejas par vienotu telpu no Lisabonas līdz Vladivostokai, citā – runas par nepieciešamību attiecības "restartēt".

"Latvijas pozīcijas ir nemainīgas. Jā, mēs varam skatīties uz attiecību uzlabošanos ar Krieviju, bet tikai tad, ja panāks būtisku progresu Minskas vienošanās izpildē, ja būs būtisks progress arī Krievijas apziņā, ka starptautiskās tiesības ir jāievēro," norādīja ministrs.

Kopīgajā preses konferencē ar Spānijas ārlietu ministru Borrelju Rinkēvičs pateicās Spānijai par Latvijai sniegto atbalstu drošības jomā, nodēvējot Spānijas rīcību par solidaritātes paraugu. Tāpat Rinkēvičs apsveica Borrelju ar nomināciju ES augstā pārstāvja ārlietās un drošības politikas jautājumos amatam.

"Protams, vēl priekšā ir iztaujāšana Eiropas Parlamentā. Vēlu veiksmi šajā procesā! Esmu pārliecināts, ka Borreljs darīs visu, lai veidotu aktīvu un spēcīgu ES ārpolitiku, kurā ņems vērā katras dalībvalsts intereses, būs reģionāls līdzsvars," sacīja Rinkēvičs.

Savukārt Borreljs pauda stipru Spānijas atbalstu stabilitātei un drošībai Latvijā - valstī, ko Spānija uzskata par savu partneri ES un NATO ietvarā.

"Sadarbība starp Latviju un Spāniju ir izcila, mēs redzam arī infrastruktūras plānus. Baltijas valstīs tie mums ir vienoti. Tie būtu liela iespēja stiprināt sadarbību. Mūsu uzņēmēji, kas tajos iesaistās, arī sniedz savu ieguldījumu. Mums ir kopīgas vērtības gan ES, gan NATO līmenī," sacīja Spānijas ārlietu ministrs.

Kā ziņots, šodien vizītē Latvijā ieradās Spānijas ārlietu ministrs, Eiropadomes izvirzītais kandidāts augstā pārstāvja amatam ārlietās un drošības politikā Borreljs.

Vizītes laikā viņš tikās ar Rinkēviču, lai pārrunās divpusējās sadarbības jautājumus, ES un drošības politikas aktualitātes, kā arī apmainītos viedokļiem par notikumiem ES Dienvidu un Austrumu kaimiņvalstīs.

Jau vēstīts, ka Eiropadome ir izvirzījusi Spānijas ārlietu ministra Borrelja kandidatūru ES augstā pārstāvja ārlietās un drošības politikas jautājumos amatam. Rudenī Eiropas Parlamentam jāapstiprina gan Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs, gan augstais pārstāvis, gan pārējie EK locekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!