Foto: EPA/LETA
Ir jārēķinās, ka Ziemeļkoreja ir kodolvalsts, tāpēc šis reģions tiek nopietni analizēts un vērots gan no Eiropas Savienības (ES), gan NATO puses, otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, atbildot uz jautājumu par situāciju valstī pēc Kima Čenira nāves.

"Pasaule ir ļoti cieši savstarpēji saistīta, lai arī cik tālu mēs būtu no kādas valsts, mēs tā vai citādi to ietekmi jūtam," sacīja Rinkēvičs. Viņš norādīja, ka pēc Ziemeļkorejas vadītāja nāves "pasaule ir tādā nogaidošā stāvoklī, jo mēs neviens nezinām, kas notiek Ziemeļkorejā, kā tur vara tiek dalīta, pārdalīta. Cik šobrīd valdību kontrolē jaunais vadītājs." Rinkēvičs uzsvēra, ka tie ir jautājumi, kas pagaidām ir absolūti neskaidri, tāpēc viņš atturējās spriest, kādu ietekmi jaunais Ziemeļkorejas vadītājs un jaunais režīms atstās uz citiem reģioniem.

"Bet tas, ar ko gan mums ir jārēķinās, ir, ka Ziemeļkoreja ir kodolvalsts un diemžēl tā uzvedība, kāda ir bijusi pēdējo desmitu gadu laikā, nav bijusi laba, " radio sacīja ministrs. Viņš uzsvēra, ka tamdēļ Ziemeļkoreja tiek nopietni analizēta un vērota no ES un NATO puses.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs mira sestdien 69 gadu vecumā, kad bija devies vizītē pa valsti un atradies vilcienā. Viņa nāves cēlonis bija "smags miokarda infarkts un sirdslēkme", un svētdien tika izdarīta līķa sekcija, paziņojs Ziemeļkorejas oficiālie mediji.

Par viņa pēcteci pasludināts jaunākais dēls un jau iepriekš par amata mantinieku izvēlētais Kims Čenuns, kurš ir aptuveni 28 gadus vecs. Kims Čenuns 2010.gada septembrī tika izraudzīts par nākamo valsts vadītāju, lai gan viņam ir mazs atbalsts armijā un nav nekādas militāras pieredzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!