Foto: LETA
Latvijas atturēšanās balsojumā ANO par Palestīnas statusu nav vērtējama kā dubulto standartu izmantošana, jo neviens nešaubās par palestīniešu tiesībām uz valsti un pašreizējā situācija atšķiras no tiem apstākļiem, kādi pagātnē bija Baltijas valstīm, piektdien preses konferencē sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP).

Tā viņš atbildēja uz vaicājumu, vai Latvijas pozīcija ANO Ģenerālās asamblejas balsojumā par rezolūciju, kas paredz Palestīniešu nacionālās pašpārvaldes paaugstināšanu līdz pieaicinātās novērotājvalsts statusam, neliecina par dubultajiem standartiem, ņemot vērā Baltijas valstu cīņu par neatkarības atzīšanu.

Rinkēvičs norādīja, ka visas trīs Baltijas valstis bija okupētas un zaudēja neatkarību "de facto", bet ne "de iure". Baltijas valstis cīnījās par neatkarības un valstiskā statusa atjaunošanu.

Savukārt pašreizējā situācijā neviens nešaubās par Palestīnas tiesībām veidot valsti, taču jautājums ir, kā to izdarīt. Rinkēvičs esot ticies ar vairākām Palestīnas augstākajām amatpersonām un viņām skaidrojis, ka Latvija pilnībā atbalsta divu valstu - Izraēlas un Palestīnas - līdzāspastāvēšanas risinājumu.

Ārlietu ministrs neuzskata, ka balsojums ANO jebkādā veidā apšaubītu palestīniešu tiesības uz savu valsti - tas ir procesa nevis principa jautājums.

Šodien Ārlietu ministrija izplatīja paziņojumu, ka Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts īsteno līdzsvarotu ārpolitiku Tuvo Austrumu miera procesa jautājumos, paužot atbalstu divu valstu risinājumam, kas panākams tiešo sarunu ceļā, ievērojot pušu intereses. Latvija atbalsta Palestīniešu nacionālās pašpārvaldes premjerministra Salama Fajāda izstrādāto valsts veidošanas plānu, ko novērtējusi starptautiskā sabiedrība.

Ārlietu ministrs aicina puses atgriezties pie tiešo divpusējo sarunu atsākšanas par visiem gala statusa jautājumiem, kā rezultātā panākams divu valstu risinājums saskaņā ar starptautiskajās vienošanās noteiktajiem parametriem, ko atbalsta Tuvo Austrumu kvartets un citi starptautiskie vidutāji.

Kā ziņots, ANO Ģenerālā asambleja ceturtdien, 29.novembrī, atbalstīja pieaicinātās valsts statusa piešķiršanu palestīniešu pašpārvaldei.

No 193 ANO dalībvalstīm par palestīniešu iesniegtās rezolūcijas projektu balsoja 138, bet pret - deviņas valstis. 41 dalībvalsts, tostarp Latvija, balsojumā atturējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!