Foto: LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) oficiālās vizītes laikā Albānijā norādījis, ka Latvija turpinās pievērst Albānijai un citām Balkānu reģionu valstīm lielu uzmanību, tostarp Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās diskusijas kontekstā, informēja Ārlietu ministrijā.

Vizītes sākumā, tiekoties ar Albānijas premjerministru Edi Ramu un ārlietu ministru Ditmiru Bušati, Rinkēvičs apsveica Albāniju ar ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu šī gada jūnijā un augstu novērtēja Albānijas centienus un paveikto reformu procesā, norādot, ka "kandidātvalsts statusa iegūšana ir tikai ceļa sākums".

Tāpat ministrs, piedāvājot izmantot Latvijas pieredzi iestājoties Eiropas Savienībā (ES), aicināja Albāniju konsekventi turpināt reformas, īpaši tādās jomās kā valsts pārvalde, tiesu sistēma, organizētā noziedzība, nelegālā narkotisko vielu aprite un korupcijas apkarošana, kā arī citās nozarēs. Rinkēvičs arī apliecināja, ka Latvija, gatavojoties savai prezidentūrai ES un arī prezidentūras laikā, turpinās pievērst Albānijai un citām Balkānu reģionu valstīm lielu uzmanību, tostarp ES paplašināšanās diskusijas kontekstā.

Diskutējot par valstu sadarbību ANO un citās starptautiskās organizācijās, kā arī septembra sākumā paredzēto NATO samitu Velsā, abas puses konstatēja, ka valstīm ir vienots redzējums par samita vēlamajiem rezultātiem.

"Svarīgi ir apliecināt Alianses atvērto durvju principa spēkā esamību. Tāpat būtiski ir nodrošināt adekvātu aizsardzības izdevumu finansējumu dalībvalstīs," sacīja Rinkēvičs, pateicoties Albānijai par tās ieguldījumu sadarbības veicināšanā ar Ziemeļatlantijas aliansi.

Tāpat tikšanās laikā Rinkēvičs aicināja meklēt iespējas Latvijas un Albānijas divpusējās sadarbības paplašināšanā, īpaši ekonomikas jomā.

"Jāstiprina kontakti starp abu valstu augstskolām un jāveicina studentu un mācībspēku apmaiņa," uzsvēra ministrs, ielūdzot Albānijas ārlietu ministru Bušati apmeklēt vizītē Rīgu.

Oficiālās vizītes laikā Rinkēvičs Albānijā arī tikās ar ES delegācijas Albānijā pilnvaroto lietvedi Klaivu Rumboldu un pārrunāja Albānijas reformu procesu un ES integrācijas jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!