Foto: DELFI

Latvijas prioritātes Ķīnas, Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu jeb "16+1" sadarbības formātā ir savienojamība, tirdzniecība un inovācijas, piedaloties "16+1" valdību vadītāju samitā Horvātijā sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ārlietu ministrijas Preses centra pārstāvji norādīja, ka Latvija vēlas sekmēt eksportu uz Ķīnu, tieši tāpēc svarīgi mazināt šķēršļus Eiropas Savienības (ES) un Ķīnas tirdzniecībā, un nesen notikušajā ES-Ķīnas samita laikā šajā jomā izdevies panākt progresu.

Rinkēvičs samitā pauda cerību par straujāku progresu Latvijas pārtikas un farmācijas produktu sertifikācijas procesā Ķīnā, kā arī vēlmi sekmēt augstākas pievienotās vērtības preču eksporta attīstību. Pēc viņa teiktā, ņemot vērā savienojamības pieaugošo nozīmi, Latvija vēlas lielāku sinerģiju ES savienojamības stratēģijai starp Eiropu un Āziju un "Joslas un ceļa" iniciatīvu.

"Savienojamības aspektā mēs koncentrējamies uz trīs dimensijām: fizisko savienojamību, digitālo un cilvēku kontaktiem. Gadu gaitā Latvija ir pierādījusi sevi kā uzticamu, elastīgu un konkurētspējīgu partneri multimodāla transporta koridora nodrošināšanā, īpaši jūras un dzelzceļa konteineru pārvadājumos. Mēs atzīmējam digitālās savienojamības pieaugošo nozīmi un esam gandarīti par "16+1" pārrobežu e-komercijas centra izveidi Rīgā. Savienojamība ir arī svarīga cilvēku kontaktos, kas ietver pieredzes apmaiņu izglītības, kultūras un tūrisma jomā", pauda Rinkēvičs.

Ārlietu ministrs samita laikā stāstīja, ka drīzumā Latvijā uzsāks tiešos kravu aviopārvadājumus ar Ķīnu, un nākamais solis ir regulāri tiešie pasažieru reisi. Tāpat ministrs aicināja Centrālās un Austrumeiropas valstu un Ķīnas amatpersonas un nozares profesionāļus apmeklēt "16+1" tūrisma konferenci Rīgā, kas norisināsies no 22. oktobra līdz 24. oktobrim.

Rinkēvičs akcentēja Latvijas potenciālu dzīvības zinātņu un inovāciju jomā. Ministrs izteica gandarījumu par Pekinas Genomikas Institūta meitasuzņēmuma īstenoto investīciju projektu Latvijā dzīvības zinātņu jomā, vienlaikus paužot cerību arī uz citu Ķīnas augsto tehnoloģiju uzņēmumu ienākšanu Latvijā.

Samita plenārsēde noslēdzās ar gala dokumenta "Dubrovnikas vadlīnijas" pieņemšanu. Tam sekoja svinīga divpusējo līgumu un saprašanās memorandu parakstīšanas ceremonija, kurā Latvija parakstīja Saprašanās memorandu starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Ninbo pilsētas pašvaldību par sadarbību e-komercijas jomā.

Vienlaikus ar "16+1" valstu valdību vadītāju samitu notika šīs sadarbības platformas devītais biznesa forums, kurā piedalījās arī Latvijas uzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!