Foto: LETA

Rīga, 9.aug., LETA. Baltkrievijas varasiestādēm vajadzētu atturēties no spēka izmantošanas pret miermīlīgiem protestētājiem, mikroblogošanas vietnē "Twitter" svētdienas vakarā raksta Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Viņš norāda, ka cieši seko līdzi notikumu attīstībai Baltkrievijā. Politiķis arī aicina kaimiņzemes varasiestādes atbrīvot Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu gaisotnē aizturētos aktīvistus un žurnālistus.

Politisko pamatbrīvību ievērošana ir būtisks priekšnosacījums Baltkrievijas suverenitātes stiprināšanai un turpmākajām attiecībām ar Eiropas Savienību, tviterī raksta Rinkēvičs.

Kā ziņots, Baltkrievijā notiekošo prezidenta vēlēšanu gaisotnē aizturēti desmit prezidenta amata kandidātes, opozicionāres Svetlanas Tihanovskas vēlēšanu štāba pārstāvji, svētdien pavēstīja Tihanovskas štābs.

Minskā aizturēti arī Krievijas telekanāla "Doždj" žurnālisti, kas atspoguļoja Baltkrievijā notiekošās prezidenta vēlēšanas, teikts "Doždj" interneta vietnē.

Baltkrievijas pilsētās svētdien vērojama pastiprināta milicijas klātbūtne, un visā valstī ir problēmas ar interneta darbību, tomēr, neraugoties uz to, internetā ik pa laikam parādās jauni video ar aizturētiem cilvēkiem, kā arī liecības par iespējamiem pārkāpumiem prezidenta vēlēšanu norisē.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurā ilggadējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense ir opozicionāre Tihanovska. Tomēr gaidāms, ka varasiestādes viltos vēlēšanu rezultātus, lai panāktu Lukašenko palikšanu pie varas.

Svētdienas vakarā pēc iecirkņu slēgšanas publiskotās oficiālās nobalsojušo aptaujas rezultāti vēsta par Lukašenko pārliecinošu uzvaru, savukārt opozīcijas aptaujās ar līdzīgu vairākumu vadībā ir Lukašenko galvenā sāncense Tihanovska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!