Foto: LETA

Nav informācijas par to, ka Turcija pirktu naftu no teroristiskā džihādistu grupējuma – tā dēvētās "Islāma valsts" ("Daesh"), Saeimas Eiropas lietu komisijas deputātiem piektdien sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ministrs uzsvēra - ir mazliet jocīgi, ka līdz incidentam ar Krievijas triecienlidmašīnu "Su-24" neviens par šādām Turcijas darbībām neesot runājis un šādas apsūdzības sākušas izskanēt tikai tagad.

Ārlietu ministrs vērsa uzmanību uz to, ka starp Krieviju un Turciju līdz lidmašīnas notriekšanai eksistēja laba sadarbība. Taču pēc incidenta atklājušās šausmu lietas, kuras Krievijas amatpersonas esot zinājušas, bet par to neesot runājušas. Rinkēvičs uzsvēra, ka šādas apsūdzības ir ārkārtīgi rūpīgi jāvērtē.

Ministrs atgādināja, ka NATO ārlietu ministru sanāksmes laikā ticis pārrunāts "Su-24" incidents un Turcijas pārstāvis norādījis, ka apsūdzības naftas pirkšanā no teroristiem nav pamatotas.

Vienlaikus Rinkēvičs arī atzina, ka cīņa ar terorisma finansētājiem ir viena no prioritātēm, lai tiktu galā ar šo izaicinājumu.

Ārlietu ministrs piektdien ar Saeimas deputātiem pārrunāja Latvijas nacionālo pozīciju 14.decembra Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomei, kurā paredzēts diskutēt par situāciju Lībijā, Sīrijā un cīņu pret terorismu.

Rinkēvičs pauda, ka ES augstā pārstāve ārlietās un drošības jautājumos Federika Mogerīni ir dalībvalstu ministriem izsūtījusi vēstuli, kurā informējusi par prioritātēm un tālākām darbībām cīņā pret terorismu.

Vēstulē iezīmējušās vairākas jomas – ārvalstu karotāju fenomens, robežu drošības jautājums, civilās aviācijas drošība, cīņa pret terorismu, vēršanās pret ekstrēmismu, stratēģiskā komunikācija un darbs ar jauniešiem. Ārlietu ministrs informēja, ka Latvija atbalsta visus Mogerīni priekšlikumus.

Krievija vairākkārt apsūdzējusi Turciju naftas pirkšanā no "Islāma valsts" teroristiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!