Foto: LETA

Nobela Miera prēmijas piešķiršana Eiropas Savienībai (ES) ir augsts novērtējums tās darbam ārpolitikā un attīstības politikā, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

"Zināmā mērā tas ir patīkams pārsteigums, kas, manuprāt, ir ļoti augsts apliecinājums visam tam, ko Eiropas Savienība dara gan savā ārpolitikā, gan attīstības politikā," teica ārlietu ministrs. Viņš atgādināja, ka ES ir lielākais attīstības sadarbības donors pasaulē un bijusi aktīva vairākās miera uzturēšanas operācijās, tādēļ izbrīnam par Nobela Miera prēmijas piešķiršanu ES nebūtu pamata.

"Kopš Eiropas integrācijas pirmsākumiem pagājušā gadsimta 50.gados, veidojoties kā ekonomiska un vēlāk arī politiska apvienība, ES ir spējusi novērst daudzas pretrunas, kas kādreiz veicināja bruņotus konfliktus," norādīja Rinkēvičs. "Paplašināšanās politika, arī mūsu uzņemšana [ES] lielā mērā veicina mieru un stabilitāti kontinentā," viņš piebilda.

Rinkēvičs arī atgādināja, ka ES nav pirmā starptautiskā organizācija, kam piešķirta Nobela Miera prēmija ‒ vēsturē tā piešķirta arī tādām institūcijām kā Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra, Sarkanais Krusts, ANO Miera uzturēšanas spēki un citām.

Ārlietu ministrs arī pauda cerību, ka augstais apbalvojums būs arī morāls stimuls tālākajai darbībai, diskutējot par dažādiem jautājumiem, tostarp attīstības sadarbības politiku, par ko ES ārlietu ministri runās jau nākamnedēļ Luksemburgā.

"Tas būs papildu stimuls domāt par to, kā strādāt tālāk, lai šis novērtējums būtu tikpat augsts un pozitīvs kā šodien," atzina Rinkēvičs.

Jau vēstīts, ka šā gada Nobela Miera prēmija piešķirta Eiropas Savienībai, piektdien paziņoja Norvēģijas Nobela komiteja.

ES un tās priekšteči ir "vairāk nekā sešas desmitgades devuši ieguldījumu, lai [panāktu] mieru un samierināšanos, demokrātiju un cilvēktiesības," ceremonijā Oslo sacīja Norvēģijas Nobela komitejas priekšsēdētājs Norvēģijas ekspremjers Tūrbjerns Jāglanns.

"ES pašlaik pārdzīvo smagas ekonomiskās grūtības un būtisku sociālo nestabilitāti," atzina Jāglanns un piebilda, ka "Norvēģijas Nobela komiteja vēl galveno uzmanību pievērst tam, ko uzskatām par galveno ES devumu: veiksmīgu cīņu par mieru un samierināšanos, demokrātiju un cilvēktiesībām. ES loma kā stabilizējošam elementam ir palīdzējusi lielāko Eiropas daļu pārvērst no kara kontinenta miera kontinentā".

Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu pēc Jāglanna paziņojuma mikroemuāru vietnē "Twitter" ierakstīja: "Tas ir liels gods visai ES, visiem tās 500 miljoniem pilsoņu."

Savukārt ES Padomes prezidents Hermans van Rompejs savā "Twitter" kontā Nobela Miera prēmijas piešķiršanu ES novērtēja kā "iespējami lielāko atzinību mūsu savienības dziļajiem politiskajiem motīviem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!