Foto: LETA

Piektdien Bukarestē Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) piedalījās kohēzijas politikas atbalstītāju valdību vadītāju sanāksmē, kurā norādīja uz Latviju kā piemēru krīzes risināšanai Eiropā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļā.

Sanāksmē 15 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu diskutēja par kohēzijas politikas lomu ES. Vairakkārt sanāksmes dalībnieki uzsvēra, ka ES daudzgadu budžetam 2014.-2020.gadam būs nozīmīga loma Eiropas izkļūšanai no krīzes. Sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka jāatrod labs līdzsvars starp fiskālo disciplīnu un izaugsmi veicinošiem pasākumiem.

Rinkēvičs kohēzijas politikas atbalstītāju valdību vadītājiem atgādināja, ka Latvija ir vislabākais piemērs tam, kā, kombinējot fiskālās disciplīnas pasākumus ar mērķtiecīgu kohēzijas politikas izmantošanu, valsts var atgriezties uz izaugsmes ceļa. Šis piemērs ir jārealizē arī citur Eiropā, kam nepieciešams nodrošināt adekvātu kohēzijas politikas finansējumu katras valsts un reģiona vajadzībām, teica Latvijas politiķis.

Vienlaikus Rinkēvičs arī atzina nepieciešamību uzlabot kohēzijas politikas finansējuma izlietojuma kvalitāti un norādīja arī uz svarīgiem elementiem, kas jāsaglabā no pašreizējā plānošanas perioda. Piemēram, svarīga ir 85% līdzfinansējuma likme un pievienotās vērtības nodokļa izmaksu iekļaušana apmaksājamajos izdevumos, lai nodrošinātu veiksmīgu projektu realizāciju.

Arī Eiropas Komisijas prezidents piekrita valstu paustajām nostājām, norādot, ka bez spēcīgas kohēzijas politikas nebūs iespējams nodrošināt izaugsmi Eiropā. Pēc Barrozu domām, sanāksmē paustās idejas veido labu ieguldījumu Eiropas krīzes risinājumu meklēšanai.

Sanāksmes noslēgumā kohēzijas politikas atbalstītāju valdību vadītāji apstiprināja kopīgu deklarāciju, kurā aicina visu 27 ES dalībvalstu vadītājus 28.jūnija un 29.jūnija Eiropadomē vienoties par nepieciešamību nodrošināt kohēzijas politikai adekvātu finansējumu 2014.-2020.gadā. Deklarācijā 15 valstis uzsver kohēzijas politikas lomu izaugsmes un nodarbinātības nodrošināšanai Eiropā.

Kohēzijas politikas atbalstītāju grupa jeb tā saucamie kohēzijas draugi apvieno ES dalībvalstis Latviju, Lietuvu, Igauniju, Poliju, Rumāniju, Ungāriju, Bulgāriju, Slovākiju, Slovēniju, Čehiju, Maltu, Kipru, Portugāli, Grieķiju un Spāniju, kā arī topošo dalībvalsti Horvātiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!