Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Latvija augstu vērtē ASV Senāta nelokāmo atbalstu Latvijas un Baltijas valstu drošībai, kā arī finansiālus ieguldījumus šim mērķim," ceturtdien, 27. februārī, Vašingtonā, ASV sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Viņš ASV tikās ar ASV Senāta Ārlietu komitejas Eiropas apakškomitejas priekšsēdētāju Ronu Džonsonu (Ron Johnson), lai pārrunātu Latvijas, Baltijas valstu un ASV sadarbību, transatlantiskās attiecības, NATO un reģionālās drošības jautājumus.
.
"Šie līdzekļi tiek lietderīgi izmantoti un ievērojami veicina Baltijas valstu militāro spēju attīstību. Mēs novērtējam svarīgo ieguldījumu, ko veic Baltijas atbalsta draugu grupa Pārstāvju palātā un Senātā, lai izceltu Baltijas valstu un ASV partnerību un vērstu uzmanību Baltijas reģiona drošības jautājumiem," sacīja Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs pateicās par ASV Kongresa lēmumu piešķirt 125 miljonus ASV dolāru militārās sadarbības attīstībai ar Igauniju, Latviju un Lietuvu, kā arī papildu 50 miljonus ASV dolārus Baltijas valstu pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšanai.

"Mēs būtu pagodināti, ja ASV Kongresa delegācija rastu iespēju apmeklēt Latviju šā gada 4. maijā, lai kopā ar mums svinētu 30. gadadienu, kopš 1990. gadā tika pieņemta Deklarācija par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu," pauda Latvijas ārlietu ministrs.

Ministrs pauda aicinājumu, lai ASV, tai skaitā Senāta pārstāvji turpinātu uzturēt dialogu ar Eiropas sabiedrotajiem arī aizņemtajā ASV vēlēšanu cikla laikā.

Sarunā Rinkēvičs pauda pārliecību, ka turpmāka ASV klātbūtne Baltijas valstīs, tostarp mācības, spēju izvēršana, ieguldījums un līdzdalība Baltijas valstu militāro spēju veidošanā, tikai stiprinās atturēšanu, kā arī mieru un stabilitāti ne tikai Baltijas reģionā, bet Eiropā kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!