Foto: LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) oficiālās vizītes laikā Maķedonijā paudis atbalstu valsts eiroatlantiskās integrācijas centieniem, kā arī aicinājis Maķedoniju izskatīt jautājumu par bezvīzu ceļošanas iespējām Latvijas nepilsoņiem, informēja Ārlietu ministrijā.

“Gan Eiropas Savienības (ES), gan NATO paplašināšanai jānotiek, balstoties uz kandidātvalstu sniegumu un noteikto kritēriju izpildi. Ja kandidātvalstis izpilda nepieciešamos nosacījumus, ir jādod iespēja virzīties tālāk integrācijas procesā,” tikšanās laikā ar Maķedonijas prezidentu Ģorgi Ivanovu, premjerministru Nikolu Gruevski un Maķedonijas ārlietu ministru Nikolu Poposki uzsvēra Rinkēvičs, aicinot Maķedonijas amatpersonas turpināt reformas, īpaši ekonomikā, kā arī likuma varas un valsts pārvaldes stiprināšanā.

Tāpat Rinkēvičs izteica cerību, ka izdosies panākt vienošanos Maķedonijas valsts nosaukuma jautājumā, kas ļaus Maķedonijai paātrināt eiroatlantiskās integrācijas mērķu īstenošanu, kā arī izteica gatavību dalīties ar Latvijas pieredzi integrācijā ES. Ministrs arī norādīja uz Latvijas tieslietu jomas ekspertu vēlmi piedalīties ES finansētos projektos Maķedonijas likuma varas stiprināšanā.

Tikšanās laikā abas puses arī pārrunāja septembra sākumā Velsā plānoto NATO galotņu tikšanos, kuras laikā paredzēta NATO dalībvalstu un kandidātvalstu tikšanās ārlietu ministru līmenī, kā arī vienojās stiprināt politisko dialogu starp Latviju un Maķedoniju un organizēt konsultācijas starp abu valstu ārlietu ministrijām pirms Latvijas prezidentūras ES.

Oficiālās vizītes laikā tika arī uzsvērta nepieciešamība paplašināt Latvijas un Maķedonijas attiecību līgumtiesisko bāzi, sagatavojot parakstīšanai līgumus par sadarbību kultūras jomā, saprašanās memorandu starp ārlietu ministrijām un citus līgumus. Rinkēvičs aicināja Maķedonijas pusi pozitīvi izskatīt jautājumu par bezvīzu ceļošanas iespējām uz Maķedoniju Latvijas nepilsoņiem, un abu valstu pārstāvji bija vienisprātis par nepieciešamību paplašināt ekonomisko un tirdzniecības sadarbību abu valstu starpā.

Tāpat Rinkēvičs informēja par Latvijas augstskolu iespējām uzņemt Maķedonijas pārstāvjus savās studiju programmās, kā arī pārrunāja situāciju Balkānu reģionā, Ukrainā, attiecības ar Krieviju un citas ārpolitikas aktualitātes.

No Maķedonijas galvaspilsētas Skopjes Rinkēvičs dosies uz Tirānu, kur 26.augustā notiks ministra oficiālā vizīte Albānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!