Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) NATO ārlietu ministru videokonferencē pauda atbalstu ambiciozajai uz nākotni vērstajai samita darba kārtībai, kā arī NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga līderībai samita sagatavošanā.

Kā informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), Rinkēvičs šodien piedalījās NATO ārlietu ministru videokonferencē, kurā tika pārrunāta gatavošanās NATO samitam 14. jūnijā Briselē.

Sabiedrotie bija vienisprātis par samita būtisko nozīmi gan transatlantisko attiecību stiprināšanas, gan alianses turpmāko pielāgošanās pasākumu kontekstā. Īpaša uzmanība sanāksmē tika pievērsta "NATO 2030" pārdomu procesā sagatavotajiem lēmumiem, kam jānodrošina alianses spēja sekmīgi pildīt tās pamatuzdevumus arī nākamajā desmitgadē. Šie lēmumi ietver virkni jomu, tostarp NATO stratēģiskās koncepcijas pārskatīšanu, sabiedroto konsultāciju stiprināšanu, partnerību attīstīšanu un papildu soļus alianses kolektīvās aizsardzības stiprināšanai.

Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvija, būdama viena no sabiedrotajiem, kas pilnībā īsteno alianses kopējās vadlīnijas attiecībā uz izdevumiem aizsardzībai, ir gatava atbalstīt arī alianses kopīgā finansējuma celšanu. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu resursus gan alianses politisko aktivitāšu, gan militāro pasākumu stiprināšanai.

NATO ārlietu ministri pārrunāja arī pašreiz aktuālos izaicinājumus, tostarp Krievijas nesen īstenotās agresīvās darbības pret Ukrainu, kā arī Baltkrievijas nepieņemamo rīcību, īstenojot civilā reisa piespiedu novirzīšanu un nosēdināšanu Minskas lidostā. Tāpat sanāksmē tika pārrunāts turpmākais alianses atbalsts Afganistānai pēc operācijas "Resolute Support" noslēguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!