Foto: EPA/Scanpix/LETA

Līdzšinējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) sociālajos tīklos saņēmis pirmos ārvalstu līderu sveicienus ar ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā.

Laba vēlējumus Rinkēvičam sūta ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, kurš sociālajā vietnē "Twitter" apsveic jaunievēlēto Valsts prezidentu ar apstiprināšanu amatā, norādot, ka Latvija ir novērtēts sabiedrotais.

Blinkens pauda pārliecību, ka ciešā sadarbība tiks turpināta.

Kā viens no pirmajiem sveicējiem bija Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis, kurš pauda pārliecību, ka Rinkēviča ievēlēšana jaunajā amatā tikai stiprinās abu valstu savstarpējās attiecības. Viņš arī cer uz tikšanos ar Rinkēviču Čehijā nākamā gada Pasaules hokeja čempionāta laikā.

Arī Igaunijas ārlietu ministrs Margus Cahknus ir pārliecināts, ka Rinkēviča kļūšana par prezidentu tikai stiprinās Igaunijas un Latvijas draudzību un sadarbību. Savukārt Igaunijas prezidents Alars Kariss ir gandarīts par iespēju turpināt tuvu sadarbību starp abām valstīm, cerot, ka Rinkēvičs drīzumā apmeklēs arī Igauniju.

Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Lansberģis, sveicot savu "Baltijas brāli", uzsver, ka Latvija ar Lietuvu turpinās būt kopā, atbalstot Ukrainu, NATO un Eiropas Savienību (ES).

Sveicienus izteica arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš cer uz turpmāku ciešu Ukrainas un Latvijas sadarbību un partnerību abu tautu labā, kopīgās brīvības un demokrātijas vērtību uzvarai, kā arī mieram Ukrainai un Eiropā.

Vienlaikus Zelenskis izsaka pateicību aizejošajam Latvijas prezidentam Egilam Levitam par mērķtiecīgo atbalstu Ukrainai, saskaroties ar pilna mēroga Krievijas agresiju. Ukrainas prezidents augsti novērtē Levita drosmīgās vizītes Ukrainā kara laikā, neatlaidīgos centienus konsolidēt starptautisko sabiedrību un efektīvu atbalstu Ukrainas dalībai ES un NATO.

Zelenskim pievienojas arī bijušais Ukrainais prezidents Petro Porošenko un Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko, kurš norāda, ka Ukraina ir pagodināta, ka Rinkēvičs ir "īsts mūsu valsts draugs". Pēc viņa vārdiem, Ukraina ir bezgala pateicīga Latvijai par neticami lielo atbalstu.

Savukārt Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola norāda, ka Eiropa turpina rēķināties ar Rinkēviča personīgo apņemšanos un Latvijas stingro atbalstu Ukrainai. Viņa uzsver, ka "mūsu prioritātei ir jābūt mūsu kopīgo vērtību aizsardzībai."

Tikmēr Moldovas vicepremjers, ārlietu un Eiropas integrācijas lietu ministrs Niku Popesku novēl Rinkēvičam spēku un veiksmi jaunajos pienākumus. Moldova esot priecīga turpināt kopīgos centienus, lai panāktu abu valstu mieru, drošību un labklājību.

Tikmēr Slovēnijas vēstniecība Rīgā norāda, ka šodien Latvija ieguva brīnišķīgu jaunu prezidentu, taču līdz ar to diemžēl zaudēs izcilu ārlietu ministru. Vēstniecība cer arī uz turpmāku Latvijas un Slovēnijas sadarbību.

Arī Slovēnijas prezidente Nataša Pirca Musara cer uz attiecību stiprināšanu starp Slovēniju un Latviju, kā arī uz ciešu sadarbību attiecībā uz ES, NATO, ANO un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) jautājumiem.

Uz turpmāko attiecību stiprināšanu starp Latviju un Šrilanku Rinkēviča prezidentūras laikā cer Šrilankas ārlietu ministrs Ali Sabri (Ali Sabry).

Kā ziņots, Saeima par nākamo Valsts prezidentu šodien ievēlēja premjera partijas "Jaunā vienotība" (JV) virzīto kandidātu, ilggadējo ārlietu ministru Rinkēviču. Viņš amatā stāsies 8.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!