Foto: EPA/Scanpix/LETA

Starptautiskajai sabiedrībai ir ātri un pārliecinoši jāreaģē uz akūtiem apdraudējumiem mediju brīvībai, žurnālistu drošībai, veselībai un dzīvībai Baltkrievijā, šādu viedokli paudis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Viņš 9. decembrī attālināti piedalījās Pasaules preses brīvības dienas konferencē, kuru šogad organizē Nīderlande sadarbībā ar Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizāciju – UNESCO.

Rinkēvičs uzsvēra, ka mediju brīvība un žurnālistu drošība ir Latvijas ārpolitikas prioritāte cilvēktiesību jomā, un aicināja starptautisko sabiedrību ātri un pārliecinoši reaģēt uz akūtiem apdraudējumiem mediju brīvībai, žurnālistu drošībai, veselībai un dzīvībai.

"Vēlamies vērst īpašu uzmanību uz dramatisko masu mediju situāciju Baltkrievijā", norādīja Rinkēvičs un informēja, ka Latvija īsteno vairākas atbalsta programmas Baltkrievijā cietušo žurnālistu rehabilitācijai un apmācībām. "Aicinām līdzīgi domājošās valstis pastiprināt atbalstu neatkarīgajiem medijiem Baltkrievijā," pauda ārlietu ministrs.

Ārlietu ministrs arī vērsa klātesošo uzmanību uz nepieciešamību pastiprināt atbalstu daudzveidīgai, profesionālai un stabilai mediju videi Covid-19 pandēmijas laikā. "Lai nodrošinātu komerciālo mediju darbības nepārtrauktību pandēmijas laikā, Latvijas valdība šogad no valsts budžeta piešķīrusi vairāk nekā 2 miljonus eiro drukāto un elektronisko plašsaziņas līdzekļu kapacitātes stiprināšanai", atzīmēja Rinkēvičs.

UNESCO Pasaules preses brīvības diena tiek atzīmēta katru gadu ar mērķi sekmēt un aizstāvēt plurālistisku un neatkarīgu preses darbu visā pasaulē. Atzīmējot šo dienu, 9.-10. decembrī notiek tiešsaistes konference. Konferences mērķis ir izcelt nepieciešamību iestāties par brīviem, drošiem un neatkarīgiem medijiem un aizstāvēt žurnālistus no nevēlamas kontroles, spiediena un ietekmes, kas ir īpaši svarīgi pandēmijas un tās seku likvidēšanas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!