Foto: LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) telefonsarunā ar Austrālijas ārlietu ministri Džuliju Bišopu vienojies par koordinētu darbību nepieciešamību un spiediena izdarīšanu, lai sniegtu palīdzību Ēģiptē notiesātajiem žurnālistiem, atzina Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Telefonsarunā abas puses izteikušas vilšanos par Ēģiptes tiesas lēmumu un vienojās par koordinētu darbību nepieciešamību un spiediena izdarīšanu. "Gan Kairā, gan starptautiskajās organizācijās. Latvija strādās Eiropas Savienības (ES) līmenī, bet Austrālija - savā reģionā," skaidroja Eihenbaums.

"Tāpat abu valstu ministri uzsvēra aktīvu informācijas apmaiņu, kā arī pārrunāja iespējamo tikšanos, kas varētu notikt šī gada rudenī," piebilda Eihenbaums.

Jau ziņots, ka Kairas tiesa pirmdien telekanāla "Al Jazeera" žurnālistam Grestem piesprieda septiņu gadu cietumsodu.

Kairas tiesā pirmdien Gresti un vēl divus telekanāla "Al Jazeera" Kairas biroja darbiniekus atzina par vainīgiem Ēģiptes nomelnošanā un sadarbībā ar aizliegto kustību "Musulmaņu brālība".

Rinkēvičs solīja, ka Latvija kopā ar ES un Austrāliju turpinās cīnīties par Grestes atbrīvošanu. Ārlietu ministrija uzskata, ka tiesas procesa gaitā nav ņemti vērā visi apstākļi, kas saistīti ar Grestes aizturēšanu, tostarp tiešu pierādījumu trūkums.

"Ārlietu ministrija izsaka cerību, ka Ēģiptes apelācijas tiesa rūpīgi izvērtēs pirmās instances tiesas pieņemto spriedumu, un tic, ka jaunais Ēģiptes prezidents Abdelfatahs Elsisi veicinās vārda brīvības ievērošanu valstī. Izsakām savu stingru atbalstu un solidaritāti ar Gresti, kā arī ar viņa ģimeni. Latvija turpinās cieši sekot šai lietai arī Apelācijas tiesā. Mēs sniegsim visu iespējamo atbalstu. Latvija strādās kopā ar Eiropas Savienību un Austrāliju, lai patiesība tiktu noskaidrota un uzvarētu, un Pēteris Greste un viņa kolēģi tiktu atbrīvoti," teikts ministrijas paziņojumā.

Vēl deviņas personas notiesātas aizmuguriski, un tām piespriests desmit gadu cietumsods. Kopumā lietā apsūdzēti 20 cilvēki, no kuriem deviņi ir "Al Jazeera" darbinieki. Greste ir vienīgais ārvalstu žurnālists, kurš aizturēts šajā lietā.

Trīs televīzijas kanāla "Al Jazeera" žurnālisti - latviešu izcelsmes austrāliešu žurnālists Greste, "Al Jazeera" angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Bahers Muhameds - tika arestēti 29.decembrī vienā no Kairas viesnīcām.

Ēģipte žurnālistus apsūdzēja par "drošības objektu filmēšanu, sabiedriskās kārtības un miera apdraudēšanu un strādāšanu bez atļaujas". Fahmijs tika apsūdzēts arī par piederību islāmistu kustībai "Musulmaņu brālība", kuru Ēģiptes pagaidu valdība pasludinājusi par teroristisku organizāciju. Prokuratūra visus trīs apsūdzēja arī par "Musulmaņu brālības" atbalstīšanu, sniedzot tai "aprīkojumu, informāciju un ierakstus, kas veicina tās intereses".

Tāpat žurnālisti apsūdzēti par "melīgu ziņu" pārraidīšanu, lai tādējādi pakalpotu tagad par teroristu organizāciju atzītajai "Musulmaņu brālībai". Žurnālisti, kas nav bijuši oficiāli akreditēti, savus materiālus veidojuši tā, "lai ārzemēs nomelnotu Ēģiptes tēlu un kalpotu starptautiskās teroristu organizācijas interesēm", apgalvo prokuratūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!