Foto: LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) šobrīd neredz nekādas iespējas, ka Latvijas nodokļu maksātāji un valdība būtu gatavi maksāt kaut vienu eiro par finanšu grūtībās nonākušās Grieķijas realizētās politikas sekām.

"Eirogrupas jautājumi ir Eirogrupas prezidenta kompetencē, šeit Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē nespēlē tādu lomu kā daudzos citos jautājumos. Tomēr tas, kas šobrīd notiek, manuprāt, ir ļoti lielā mērā riskanta spēle no Grieķijas pašreizējās valdības puses. Manuprāt, faktiski šī pēdējā notikumu attīstība - lēmums par referenduma rīkošanu un samērā dīvaini paziņojumi - nav īpaši atbildīga nostāja," sacīja politiķis.

"Tajā pašā laikā mums ir jāsaprot vairākas lietas - mēs nevaram tālāk kā Eirogrupa piekāpties, jo tādā gadījumā tas var raisīt domino efektu citās valstīs. Tad jau arī citās valstīs pie varas nāk cilvēki, kuriem varbūt liekas, ka var visas iepriekšējās vienošanās nepildīt un citiem ir jāmaksā par politikām, kas īsti nav šobrīd vairs atbildīgas. Otrkārt, patiesību sakot, ja šobrīd netiek stingri īstenota noteiktā politika un programma, tad tas nozīmē, ka arī citreiz Eirogrupa vairs nedzīvos pēc tiem noteikumiem, kas nozīmē diezgan nopietnas problēmas vienotai valūtai," norādīja ministrs.

Ministrs cer, ka vēl ir dažas dienas, lai Grieķijas valdība tomēr piekristu nosacījumiem, bet viņš šobrīd neredz "nekādu iespēju, ka Latvijas nodokļu maksātāji, valdība vai parlaments būtu gatavi maksāt kaut vai vienu eiro par politiku, kas principā ir pretrunā gan ar Eirogrupas, gan ES principiem".

Jau ziņots, ka Grieķijas valdība piektdien noraidīja kreditoru piedāvājumu apmaiņā pret vairāku reformu īstenošanu pagarināt starptautiskā aizdevuma programmu par pieciem mēnešiem, kuru laikā tā saņemtu 12 miljardus eiro, paziņodama, ka šīs prasības izraisītu recesiju un ka piedāvātā summa nav pietiekama.

Grieķijas 240 miljardu eiro lielās glābšanas programmas termiņa pagarināšana līdz novembra beigām būtu jau trešā kopš pērnā decembra un nodrošinātu finansiālās grūtībās nonākušajai valstij vairāk laika, lai ar Eiropas partneriem spētu vienoties par turpmāku finanšu palīdzību.

Grieķijas parlaments balsojumā sestdienas naktī apstiprināja ierosinājumu nākamnedēļ rīkot referendumu jautājumā par to, vai Grieķijai jāpieņem starptautisko kreditoru nosacījumi attiecībā uz finansiālo palīdzību.

Eirozonas finanšu ministri sestdien trīs stundas ilgās sarunās Briselē vienojušies, ka palīdzība Grieķijai netiks pagarināta pēc 30.jūnija, paziņojis Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!