Foto: AFP/Scanpix

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) vēstulē Ēģiptes ārlietu ministram Sameham Hassanam Šoukrijam trešdien, 2.jūlijā, paudis cerību par žurnālista, Latvijas un Austrālijas pilsoņa Pētera Grestes atbrīvošanu apelācijas tiesā.

Viņš izteicis bažas par pirmās instances tiesas spriedumu un aicinājis veicināt demokratizācijas procesa virzību, tai skaitā vārda brīvības ievērošanu Ēģiptē.

Ārlietu ministrija atgādina, ka "Al Jazeera" žurnālists Greste, tika aizturēts Kairā 2013. gada 29. decembrī. Viņš tika apsūdzēts par „melīgu ziņu” sniegšanu, tādējādi atbalstot Ēģiptē aizliegto organizāciju „Musulmaņu brālība”. Ēģiptes tiesa 23. jūnijā Grestem piesprieda septiņu gadu cietumsodu.

Jau vēstīts, ka pēc tiesas sprieduma Rinkēvičs telefonsarunā ar Austrālijas ārlietu ministri Džuliju Bišopu vienojies par koordinētu darbību nepieciešamību un spiediena izdarīšanu, lai sniegtu palīdzību Ēģiptē notiesātajiem žurnālistiem.

Grestes un viņa kolēģu notiesāšana izsauca plašu rezonansi visā pasaulē. Nosodošu paziņojumu par to izplatīja ASV Baltais nams. Savukārt vairākās pasaules vietās pirmdien un otrdien dažādu mediju pārstāvji rīko demonstrācijas notiesāto žurnālistu atbalstam. Žurnālisti rietumvalstīs ir vienisprātis par to, ka tiesas spriedums ir politiski motivēts, bet Greste un viņa kolēģi Mohameds Fahmijs un Bahers Mohameds nav darījuši neko pretlikumīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!