Foto: DELFI

Augstākās izglītības padomes (AIP) veiktā studiju programmu izvērtējuma projekta vadītāja Baiba Rivža pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) publiskotajiem audita rezultātiem par projekta īstenošanu jūtas morāli pazemota.

"Jūtos morāli pazemota. [..] Mūs uztver kā noziedzniekus," otrdien Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijā atzina Rivža.

Viņa uzskata, ka pirms audita un tā rezultātu publicēšanas vispirms to vajadzējis saskaņot ar padomi, lai novērstu vairākus pārpratumus, kas, pēc Rivžas teiktā, ir radušies komunikācijas trūkuma dēļ.

Arī AIP priekšsēdētājs Jānis Vētra pauda sašutumu, ka audita laikā padomei netika prasīti paskaidrojumi. Viņaprāt, IZM bijis jāizrāda lielāka vēlme izpētīt lietas, par kurām padomei pārmests.

Šiem viedokļiem piekrita arī Saeimas komisijas vadītāja Ina Druviete ("Vienotība"). Viņa uzskata, ka pirms audita rezultātu paziņošanas tie vispirms bija jāprecizē. Un tad varētu izvairīties no, piemēram, pārmetumu paušanas par iespējamu interešu konfliktu ekspertu piesaistē projekta laikā.

Komisijas sēdes laikā deputāti atkārtoti veltīja sašutuma pilnus vārdus par akreditācijas kavēšanos, kas rada bažas par valsts atzītu diplomu izsniegšanu augstskolu beidzējiem. IZM to noliedz, jo tiks veikti grozījumi Augstskolu likumā, kas šo problēmu novērsīšot.

IZM pirmdien nāca klajā ar auditorfirmas "Deloitte" secinājumiem par to, kā AIP īstenojusi vērienīgo studiju programmu izvērtējumu Eiropas Sociālā fonda projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" ietvaros, kura laikā atklāti būtiski trūkumi. Ķīlis saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem plāno vērsties arī Ģenerālprokuratūrā.

Ministrs piedāvā trīs variantus par AIP projekta laikā iegūto rezultātu izmantošanu, par ko nākamnedēļ lems valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!