Foto: LETA

Rīgas pašvaldības uzņēmumā “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP), par kuru krīt aizdomu ēna saistībā ar krāpšanu liftu apkopes darījumā, būtu nepieciešams pārskatīt zināmā laikā slēgtus līgumus, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja RNP valdes priekšsēdētājs Ernests Saulītis. Viņš arī atklāja, ka esot arī aizdomīgi līgumi.

Pēc policijas procesuālajām darbībām saistībā ar RNP iepirkumu daudzdzīvokļu namu liftu apkopei Saulītis atklāja, ka arī iepriekš tiesībsargājošās institūcijas interesējušās par šo iepirkumu. Viņam pašam, pārskatot šī iepirkuma dokumentus, tas nešķita aizdomīgs: "Papīrus cilvēki iemācījušies sakārtot. Tas ir jautājums vairāk – kas ir apakšā, kas ir realitātē. Tāpēc esmu teicis – tas drīzāk izskatās pēc krāpšanas".

Lai gan iepirkumu uzraugi norādīja, ka "Liftu aliansei", ar kuru bija vērienīgais liftu apkopes līgums, bija nepietiekams apgrozījums šādam darījumam, taču Saulītis uzskata, ka "tas nav rādītājs", jo "tas ir formāls pārkāpums, ko sarunu procedūrā varēja pieļaut". Personas, kas par to atbildīgas, esot sodītas, sacīja Saulītis, piebilstot, ka tas nemaina lietas būtību, proti, līgums nav apstrīdēts tiesā.

Tāpat uzņēmuma vadītājs pauda, ka šis līgums pašlaik neietekmē uzņēmuma darbību: "Tāpēc, ka tā ir pagātne – tas ir izpildīts. Tas vairs nerada sekas."

RNP vadītājs pastāstīja, ka attiecīgie pakalpojumi attiecas uz visām mājām, kurās ir lifti. Viņš esot vērsies pie sertificējošām institūcijām, kas uzrauga liftu darbību un esot saņēmis atbildi, ka uztraukumam nav pamata, jo apakšuzņēmēji ir kompetenti. "No kvalitātes viedokļa nevajadzētu būt kaut kādām problēmām," sacīja Saulītis.

Vienlaikus viņš atzina, ka šāda lieta "neko labu" par uzņēmumu neliecina, un pieļāva citu līgumu pārskatīšanu: "Ja tur tiešām ir krāpšana, par ko šobrīd nevaru apgalvot, ceru, ka to policija vai mums ar audita palīdzību izdosies pierādīt. Ar vienu norādi, ka būtu nepieciešams pārskatīt zināmā laikā slēgtus līgumus."

Aktuāla esot visu līgumu pārbaude par "lielajām summām". Turklāt esot arī aizdomīgi līgumi. "Tad ir jautājums, vai tie ir vienkārši neizdevīgi, vai ar kādu krāpšanas elementu," sacīja Saulītis.

Konkrētus līgumus vai pakalpojumus gan viņš atteicās minēt.

Savukārt par valdes atbildību, viņaprāt, var runāt tad, ja būtu apzināta iesaiste krāpšanā: "Ja būs iespējams konstatēt kaut kādu sasaisti, ja būs zaudējumi, tad tas būs kapitāldaļu turētāja jautājums. Lai noteiktu valdes atbildību, es nerunāju par krimināltiesisku atbildību, bet vai šis darījums nesis zaudējumus, tas ir audita uzdevums."

Jau vēstīts, ka RNP 'liftu lietā' ir aizturēti pieci uzņēmuma darbinieki no teritoriālajiem iecirkņiem. Tāpat uzņēmumā tika pieņemts lēmums uz pārbaudes laiku atstādināt no amata pienākumu pildīšanas RNP Tehniskās pārvaldes direktoru un Tehniskās pārvaldes Elektrosistēmu nodaļas vadītāju.

Jau vēstīts, ka iepriekš šajā kriminālprocesā tika aizturētas divas personas, no kurām firmas "Liftu alianse" īpašniekam Igoram Babkinam piemērots apcietinājums, bet otram aizturētajam Valsts policija (VP) piemērojusi ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli.

VP ceturtdienas vakarā veica procesuālas darbības RNP galvenajā ēkā Aleksandra Čaka ielā 42. Policija procesuālās darbības pārtraukusi tikai piektdienas rītā.

Uzņēmumā apgalvoja, ka procesuālo darbību laikā policijas darbinieki izņēmuši dokumentus, kuru iztrūkums neietekmēs RNP darbu pārvaldīšanas pakalpojuma sniegšanā klientiem.

VP paziņoja, ka Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki ceturtdien veica procesuālās darbības Rīgā un Rīgas reģionā.

Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija liecināja, ka procesuālās darbības varētu būt saistītas ar kādu uzņēmumu, kas ir ieguvis tiesības apkalpot RNP apsaimniekoto daudzdzīvokļu namu liftus.

Ceturtdienas vakarā, iespējams, notikusi kratīšana arī firmas "Liftu alianse" birojā, iepriekš vēstīja LTV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!