Foto: LETA

Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumā minētie Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) pārkāpumi ir vienpusējs VK secinājumu un viedokļa uzskaitījums, preses brīfingā žurnālistiem sacīja RNP valdes priekšsēdētājs Ivo Lecis. Uz žurnālistu jautājumiem preses brīfingā Lecis atbildēt atteicās, norādot, ka vēl nav iepazinies ar VK ziņojumu.

"Mēs pilnībā noraidām jebkāda veida apgalvojumus par fiktīvi nodarbinātām personām. Visa šī informācija no RNP iesniegta arī tiesībsargājošo institūciju pārstāvjiem. Esam izstrādājuši darbības plānu, lai VK ieteikumi, kas kopskaitā ir 23, tiktu ieviesti vistuvākajā laikā. Darba ir daudz," paziņoja Lecis.

Lecis arī skaidroja, ka problēmas, kas izkristalizējās VK revīzijas laikā, jau apspriestas ar kompetentajām personām un tuvākajā laikā RNP plāno vērsties pie likumdevējiem, lai rosinātu grozījumus valsts normatīvajā regulējumā, jo VK ieskats, ka namu pārvaldnieki nav komersanti, esot absurds. Visas RNP konstatētās problēmas drīzumā skars visus namu apsaimniekotājus, sacīja Lecis.

Lecis atteicās atbildēt uz žurnālistu jautājumiem, skaidrojot, ka RNP pārstāvji vēl nav iepazinušies ar VK ziņojumu. Arī žurnālistu pretargumentus par to, ka RNP ziņojumu pārsūdzēja, kā arī iepriekš apgalvoja, ka problēmas jau pārrunātas ar kompetentajām personām, RNP pārstāvji nekomentēja un pameta zāli.

RNP pārstāvji vakar arī piedalījās VK padomes sēdē, kurā tika saskaņots ziņojums pirms tā publiskošanas, apliecināja VK.

Vēlāk RNP pārstāve Santa Vaļuma aģentūrai LETA akcentēja, ka RNP nav informācijas ne par to, kāds ir pieņemtais VK padomes lēmums, ne arī to, kāda ir VK ziņojuma oficiālā versija.

"Vairākkārtīgi sarakstē un klātienes diskusijās ziņojuma projekts tika mainīts. Arī tikšanās reizē 19.augustā RNP pārstāvji vēlreiz arī padomes locekļiem skaidroja savas pozīcijas pamatotību. Pēc tam RNP pārstāvjiem tika palūgts atstāt VK telpas, jo VK padomes lēmums tiek pieņemts slēgtā sēdē. Līdz ar to RNP nav informācijas ne par to, kāds ir pieņemtais VK padomes lēmums, ne arī to, kāda ir VK ziņojuma oficiālā gala versija, jo VK pat nav uzskatījusi par nepieciešamu atsūtīt RNP ne padomes lēmumu, ne arī ziņojuma gala versiju," norādīja Vaļuma.

Kā ziņots, dzīvokļu īpašnieki Rīgā ir spiesti apmaksāt pašvaldības uzņēmuma RNP nelikumīgās darbības, izšķērdību un nolaidību, kā arī fiktīvi nodarbinātus cilvēkus, revīzijā secinājusi VK.

Revidenti secinājuši, ka uzņēmuma noteiktās dzīvojamo māju pārvaldīšanas maksas pamatojums nav izsekojams un to nav iespējams salīdzināt ar RNP faktiskajiem izdevumiem. Maksā esot iekļauti arī tādi izdevumi, kas nemaz nav saistīti ar ēkas pārvaldīšanu.

VK vēl pirms ziņojuma publiskošanas vērsās prokuratūrā par atsevišķiem konstatētajiem pārkāpumiem.

RNP atsevišķus VK pārmetumus noraidīja jau pirms VK revīzijas ziņojuma publiskošanas.

Rīgas domes vadība situāciju komentēšot pēc pilna VK ziņojuma saņemšanas, kurš pašreiz neesot pašvaldības rīcībā, sacīja Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Andra Amerika (GKR) padomnieks Mareks Gailītis. VK gan norāda, ka domes vadība jau vairākkārtīgi iepazinusies ar ziņojuma projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!