Foto: Sputnik/Scanpix

Valsts robežsardze gatavojas jau no aprīļa sākt visu Eiropas Savienības (ES) pilsoņu pastiprinātas pārbaudes uz Šengenas zonas ārējās robežas, pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars.

Paredzēts, ka Eiropas Padome marta beigās apstiprinās grozījumus Šengenas robežas kodeksā, kurš paredz, ka turpmāk jāveic sistēmiskas pilnas robežpārbaudes visiem ES pilsoņiem ieceļojot vai izceļojot no ES Šengenas zonas, skaidroja Garbars.

"Ja līdz šim Latvijas pilsonis ielidojot no Maskavas lidostā "Rīga" ejot garām robežsargam vienkārši parādīja pasi un gāja tālāk, tad viņam tagad būs pase jāatdod robežsargam, kurš pases datus pārbaudīs visās robežsardzei pieejamās informācijas sistēmās," uzsvēra Garbars.

Garbars gan pauda satraukumu par robežsargu nepietiekamo kapacitāti, lai ātri spētu pārbaudīt ceļotājus, taču viņš solīja, ka robežsardze darīšot maksimālo, lai šis process noritētu raiti un ceļotāji pēc iespējas mazāk pavadītu laiku pie robežsarga.

"Šobrīd datu pārbaude prasa pāris sekundes, taču Rīgas lidostā kabīņu skaits ir tik cik ir, taču robežsargu skaitu mēs centīsimies nodrošināt. Es gan pilnīgi apzinos, ka tie būs sarežģījumi cilvēkiem," uzsvēra Garbars.

Garbars norādīja, ka robežšķērsošanas modernizācijā Latvija atpalikusi no laika un ceļotājiem nav iespējams baudīt citās valstīs ieviestos tehnoloģiskos risinājumus, lai ātrāk varētu šķērsot robežu.

Garbars skaidroja, ka paredzēts, ka Eiropas regula stāsies spēkā aprīlī. Viņš gan pieļāva ka, iespējams, būs paredzētas atrunas cik daudz un ilgi valsts var apturēt jaunās kārtības ieviešanu.

"Skatīsimies no situācijas, taču Valsts robežsardze gatavojas uz to, lai cilvēkiem nodrošinātu minimālas neērtības kādas ir iespējamas pie šādiem nosacījumiem. Mēs gatavojamies tam, ka jaunā kārtība stāsies spēkā pilnā apjomā jau aprīļa sākumā. Ja būs paredzēta iespēja par izmaiņām, tad informēsim sabiedrību," uzsvēra Valsts robežsardzes priekšnieks.

Jau ziņots, ka ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmē Briselē pagājušā gada februārī politiķi atbalstīja priekšlikumu, ka ES dalībvalstīs tiks ieviestas pastiprinātas pārbaudes uz Šengenas ārējās robežas. Tas nozīmē, ka visu robežšķērsotāju dokumenti tiks pārbaudīti datubāzēs un nākotnē uz robežām nav izslēgtas arī ceļotāju rindas.

Šāda kārtība nepieciešama, lai pārliecinātos, ka šīs personas nerada draudus sabiedriskajai kārtībai un iekšējai drošībai.

Šādas pārbaudes attieksies uz visiem ceļotājiem, tostarp uz ES pilsoņiem. Līdz šim attiecībā uz ES pilsoņiem tā nebija, ka katram pārbaudīja dokumentus datubāzēs. Jaunā kārtība paredz, ka, piemēram, ja cilvēks dosies uz Krieviju vai atpakaļ, tad viņam pārbaudīs pasi datubāzēs.

Garbars jau pērn martā paziņoja, ka būtiskākie izaicinājumi ES pilsoņu pastiprinātām pārbaudēm uz Šengenas ārējās robežas gaidāmi Rīgas lidostā un lielākajos sauszemes robežkontroles punktos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!