Foto: DELFI Reporter

Trešdien, 27. decembrī, Valsts robežsardzē noslēgts līgums ar Itālijas uzņēmumu "Leonardo - Società per azioni" (Leonardo S.p.a.) par divu helikopteru iegādi, portālu "Delfi' informēja robežsardzē.

Ar jauno helikopteru piegādi Valsts robežsardze nodrošinās helikopteru parka atjaunošanu, aizstājot divus "Agusta Bell 206B" helikopterus, kuri ražoti 1974. gadā un 1980.gadā, ar diviem viendzinēja vieglās klases helikopteriem.

Ar valdības 12.decembra rīkojumu par Iekšlietu ministrijas ilgtermiņa saistībām gaisa kuģu parka atjaunošanai piešķirto finansējumu plānots apmācīt helikoptera pilotus, aviācijas inženiertehnisko personālu un 2019. gadā piegādāt divus jaunus helikopterus "AW 119 Kx".

Jaunie helikopteri "AW 119 Kx" ir sertificēti lidojumiem diennakts gaišajā un tumšajā laikā, paredzētais aprīkojums ļaus izmantot helikopterus meklēšanas, glābšanas, personāla transportēšanas, ugunsdzēsības operācijās, kā arī veikt cietušo personu evakuāciju, norāda robežsardzē.

Valdība iepriekš atļāva Valsts robežsardzei uzņemties ilgtermiņa saistības gaisa kuģu parka atjaunošana laikposmā no 2017. gada līdz 2020. gadam ne vairāk kā 11,24 miljonu eiro apmērā. No kopējās summas 2017. gadā robežsardze šim mērķim varēja tērēt – 3,11 miljonus eiro, 2018. gadā – 2,89 miljonus eiro, 2019. gadā noteiktā summa ir 3, 25 miljoni eiro, bet 2020. gadā – 1, 98 miljoni eiro.

2017. gada 15. novembrī iepirkuma procedūrā par izdevīgāko tika atzīts "Leonardo S.p.a." piedāvājums.

Par iepirkuma rezultātu sūdzību bija iesniedzis uzņēmums "Airbus Helicopters UK Limited", taču Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) 20. decembrī atļāva Valsts robežsardzei slēgt līgumu ar konkursa procedūrā noteikto uzvarētāju un atstāt spēkā iepirkuma komisijas lēmumu par konkursa rezultātiem.

Valsts robežsardzes helikopteri tiek izmantoti valsts robežas, pierobežas joslas un pierobežas režīma kontrolei, valsts robežas jūrā, teritoriālās jūras un iekšējo ūdeņu uzraudzībai, robežpārkāpēju meklēšanai, vajāšanai, aizturēšanai un pārvietošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!