Foto: LETA
Valsts robežsardze (VRS) novembrī plāno saņemt divus jaunus helikopterus, savukārt valdība nākamnedēļ lems par 329 000 eiro finansējuma piešķiršanu esošo gaisa kuģu remontiem, aģentūra LETA noskaidroja VRS.

Iepriekš bija plānots, ka robežsardze helikopterus saņems jūnijā un oktobrī. VRS pārstāve Kristīne Pētersone skaidroja, ka kavēšanās saistīta ar helikopteru sertificēšanu atbilstoši ES standartiem.

Tikmēr valdība 8.oktobrī lems, vai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt Valsts robežsardzei 329 435 eiro esošo helikopteru uzturēšanai un dzinēja kapitālajam remontam. Iekšlietu ministrija norāda, ka robežsardzes rīcībā ir četri helikopteri - divi gaisa kuģi ir ražoti pirms 12 gadiem, bet divi - attiecīgi pirms 39 gadiem un pirms 45 gadiem.

Helikopteriem ir nepieciešams dzinēju kapitālais remonts, un helikopteru turpmākai ekspluatācijai nepieciešams tos nodrošināt ar rezerves daļām un speciālo tehnisko aprīkojumu.

Jau ziņots, ka 2017.gada decembrī VRS noslēdza līgumu ar Itālijas kompāniju "Leonardo S.p.a.", kas paredz Valsts robežsardze nodrošinās helikopteru parka atjaunošanu, aizstājot divus "Agusta Bell 206B" helikopterus, kuri ražoti 1974. un 1980.gadā, ar diviem viendzinēja vieglās klases helikopteriem.

Helikopteri "AW 119 Kx" izmaksās 12 482 718 eiro ar pievienotās vērtības nodokli. Līgumā ietilpst arī pilotu un inženiertehnisko personāla apmācība, kā arī aprīkojuma piegāde.

Jaunie robežsardzes helikopteri būs sertificēti lidojumiem jebkurā diennakts laikā. Paredzētais aprīkojums ļaus izmantot helikopterus meklēšanas, glābšanas, personāla transportēšanas un ugunsdzēsības operācijās, proti, tie spēs nodrošināt ugunsgrēku dzēšanas un glābšanas darbu izlūkošanu no gaisa, ka arī nelielu ugunsgrēka platību dzēšanu, izmantojot robežsardzes rīcībā jau esošo aprīkojumu. Ar šiem lidaparātiem varēs veikt arī cietušo personu evakuāciju.

Tāpat ziņots, ka arī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem plānots iegādāties četrus helikopterus "Black Hawk". Pērn septembrī Ministru kabinets atbalstīja četru helikopteru iegādi aptuveni 175 miljonu eiro vērtībā slēdzot starpvaldību līgumu ar ASV. ASV līdzfinansējums veido 15,5 miljonus ASV dolāru.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!