Foto: Reuters/Scanpix

Valsts robežsardze darba uzlabošanai pēta iespējas izmanotot bezpilota lidaparātus, intervijā pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars.

"Runājot par bezpilota lidaparātiem, mēs pētām šo nepieciešamību un cenšamies saprast, kāds ir piedāvājums Eiropā, kas nodrošinātu efektīvāku tehnikas izmantošanu. Tad mēs varētu izvēlēties, kurā gadījumā pēc signāla par pārkāpumu izlido helikopters vai bezpilota lidaparāts," klāstīja Garbars.

Vienlaikus Garbars akcentē, ka lidaparātu izmantošanai ir savi ierobežojumi - ir robeža, aiz kuras centimetrs pa labi jau ir cita valsts, līdz ar to lidaparātu izmantošanai ir zināmi ierobežojumi – gan ģeogrāfiskie apstākļi, meži. Garbars gan uzskata, ka tie noteiktās situācijās var būt efektīvāki nekā esošās aviācijas.

"Šobrīd mēs izmantojam divus pietiekami modernus un jaunus helikopterus, vēl divi jau ir kalpojuši noteiktu laiku. Tāpēc šī jautājuma aktualizēšana mums ir akūta. Mēs piesakām nepieciešamību sākt domāt par vismaz šo divu helikopteru aizstāšanu ar modernākiem, ekonomiskākiem. To nevar izdarīt vienkārši mums piešķirot naudu, ir jāveic iepirkums, jāatrod piegādātāji, un tas var prasīt pat gadu, jo tas ir iepirkums Eiropas Savienības, nevis Latvijas ietvaros," sacīja Garbars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!