Foto: DELFI

Valsts robežsardze Rīgas Starptautiskās lidostā veic konkrētus pasākumus "Covid-19" slimības izplatīšanās risku novēršanai, tostarp anketē tās personas, kuras atlidojušas no jaunā koronavīrusa izraisītā slimības skartajām zonām, kā arī informē par šīm personām atbildīgās iestādes, liecina iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) publiski sniegtā informācija.

Rīgas lidostas robežkontroles punkta priekšnieks Verners Stūrmanis skaidro, ka lidostā izvietoti monitori ar aktuālo informāciju trīs valodās – latviešu, angļu un krievu.

Savukārt pie katras robežkontroles kabīnes sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) izvietota papildus informācija saistībā ar "Covid-19" četrās valodās – latviešu, angļu, krievu un ķīniešu.

Personas, kuras ielidojušas no "Covid-19" skartās zonas, tiek novirzītas uz anketēšanu. Arī anketēšanā informācija pieejama četrās valodās – latviešu, angļu, krievu un ķīniešu Anketās ar SPKC atbalstu atrunāta informācija, kas norādāma par personas ceļojumu, piemēram, konkrēto reģionu, uzturēšanās vietu, ceļojuma ilgumu utt. Tāpat informācija pieejama arī uz monitoriem, aicinot cilvēkus, kas atlidojuši no skartajiem reģioniem, arī paši sevi identificēt.

Pēc anketas aizpildīšanas persona tās iesniedz sektora vecākajam, kas tās tālāk nodod atbildīgajiem dienestiem.

Stūrmanis arī norāda, ka, ja lidostas robežsargiem pēc personas ārējām pazīmēm radīsies aizdomas par personas veselības problēmām, tad viņš pasažierim var izsniegt masku, pēc tam zvanīt lidostas medicīnas iestādei, kuras darbinieki ieradīsies pāris minūšu laikā.

Iekšlietu ministrs norāda, ka iekšlietu dienesti strādā profesionāli, un ir sagatavoti, lai efektīvi mazinātu "Covid-19" izplatības riskus. Noslēgumā ministrs aicina iedzīvotājus sargāt savu un līdzcilvēku veselību – nedoties uz vīrusa skartajām teritorijām, kā arī neapmeklēt publiskas vietas un ievērot mediķu sniegtās rekomendācijas.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ceturtdien, 12. martā, ir sasaucis Krīzes vadības padomes sēdi saistībā ar Pasaules veselības organizācijas paziņojumu, ka koronavīrusa izraisītās saslimšanas "Covid-19" izplatība sasniegusi globālas pandēmijas apmērus.

Jau ziņots, ka jaunā koronavīrusa uzliesmojums tagad ir sasniedzis globālas pandēmijas līmeni, trešdien paziņoja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss.

"PVO nepārtraukti novērtē šo uzliesmojumu un mēs esam dziļi satraukti gan par satraucošajiem izplatības un smaguma līmeņiem, gan par satraucošajiem bezdarbības līmeņiem," paziņoja Gebreiesuss.

Pēdējā diennakts laikā jaunā koronavīrusa raisītās saslimšanas "Covid-19" noteikšanai veikts 41 laboratoriskais izmeklējums, no tiem seši bijuši pozitīvi, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Kopā izmeklētas 332 personas, Latvijā kopumā "Covid-19" apstiprināts 16 personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!