Foto: LETA

Valsts robežsardze un iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) patlaban ir piesardzīgi savos komentāros par premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) rosināto aktīvo robežkontroli Covid-19 izplatības mazināšanai.

"Savus priekšlikumus Covid-19 izplatības samazināšanai paudīšu pēc valdības sēdes. Patlaban strādāju pie priekšlikumiem, lai varētu sniegt nepieciešamo papildu pienesumu Covid-19 pasākumu kontrolei," ar padomnieces Alises Sņegirevas starpniecību sacīja iekšlietu ministrs.

Valsts robežsardzē līdz konkrētu lēmumu pieņemšanai komentārus nesniedza.

Jau ziņots, ka Kariņš šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu un Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci žurnālistiem atklāja detalizētākus priekšlikumus par papildu Covid-19 ierobežojumiem. Par tiem vēl būs jālemj valdībā.

Kariņa ieskatā ir jāievieš aktīva sauszemes robežas kontrole.

"Mēs neaizvērtu robežas, bet nodrošinātu, ka pasažieru kustība tiktu kontrolēta," pauda Kariņš.

Kariņš gan detalizētāk neskaidroja kādi tieši pasākumi jāievieš robežu kontrolē.

Jau ziņots, ka ierodoties Latvijā no jebkuras valsts, ir jāaizpilda elektroniskais apliecinājums mājaslapā covidpass.lv. Savukārt, ja cilvēks ieradies no valsts, kura Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā ir norādīta kā valsts ar nopietnu sabiedrības veselības apdraudējumu, ir arī jāievēro desmit dienu pašizolācija.

Valsts austrumu robeža jeb robeža ar Krieviju un Baltkrieviju patlaban ir slēgta, taču ir izņēmumi un ceļošana ir iespējama vairāku personu kategorijām.

Vēl pirms Kariņa šodien paustā priekšlikuma, aizvadītajā sestdienā aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) atzina, ka Latvijā ir pēdējais laiks ieviest kardinālus ierobežojumus Covid-19 infekcijas izplatības mazināšanai, taču viņš patlaban neiestātos par valsts robežu slēgšanu.

Ja valdība izšķirsies par stingrākiem ierobežojumiem, aizsardzības resors ir gatavs izvērtēt, kādus resursus uz neilgu laiku piešķirt iekšlietu resoram ierobežojumu kontrolē.

Ministrs gan vērsa uzmanību, ka tādā gadījumā pamatā iespējams izmantot zemessargus, taču šie cilvēki ir civilisti, kuri ikdienā darbojas savā profesijā. Tas nozīmē, ka šos cilvēkus nevar ilgstoši "atraut no savas civilās profesijas pienākumiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!