Foto: LETA
Ar partijas "Saskaņa" politiķu uzrunām un sapulces dalībnieku izkliegtiem saukļiem "Mūsu mērs ir Ušakovs!, "Rokas nost no Rīgas domes!", "Mēs lemsim paši!" pavadītā sapulce Rātslaukumā pie Rīgas domes noritēja mierīgi, bez incidentiem, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas pārstāve Sigita Pildava.

Sapulces apmeklētāju skaita kulminācijas brīdī pulcējusi 3000 dalībnieki, kuru skaits pēc izklīšanas gan krietni mazinājās, liecina Valsts policijas informācija.

Par drošību partijas "Saskaņa" sapulcē gādāja pašvaldības policija, Valsts policija. Pasākumu apmeklēja ne tikai rīdzinieki, arī iedzīvotāji no atsevišķām citām pilsētām, piemēram, Balviem un Rēzeknes.

Pasākumā runas teica vairāki "Saskaņas" politiķi, piemēram, Saeimas deputāte Regīna Ločmele-Luņova, Rīgas domes deputāti Sandris Bergmanis, Aleksejs Rosiļņikovs, arī Rīgas mērs Nils Ušakovs, kuram uzrunas laikā līdzās stāvēja viņa sieva Iveta Strautiņa-Ušakova.

Sapulces dalībnieku atbalsta saucienu "Malacis!" pavadībā Ušakovs sanākušajiem teica uzrunu latviešu un krievu valodās, to iesākot ar vārdiem: "Daudziem rīdziniekiem esmu simbols daudziem labiem darbiem. Daudziem esmu simbols sliktiem darbiem. Taisnība ir kaut kur pa vidu". Viņš uzsvēra, ka ir tiesības būt lepniem par labajiem darbiem, un atvainojās par nepaveiktajiem darbiem, piemēram, bedrēm uz ielām. Tāpat arī Ušakovs norādīja, ka ir pārliecināts par to, ko neesot darījis, uzsverot, ka neesot darījis neko prettiesisku.

Sapulcē runas arī teica atsevišķi cilvēki, kurus pieteica kā rīdziniekus. Viena no viņiem bija Zolitūdes traģēdijā cietusī Aļona Burve. Pārsvarā visi runātāji uzrunās slavēja to, ka Rīgas dome nodrošinājusi bezmaksas sabiedrisko transportu daļai iedzīvotāju un bezmaksas pusdienas skolēniem, tāpat arī uzteica izveidotos bērnu laukumiņus un atjaunotās fasādes.

Portāls "Delfi" novēroja, ka sapulce notika bez pamanāmiem incidentiem. Tāpat arī ievēroja, ka sapulces laikā Latvijas Krievu savienība dala savus bukletus par tās iecerēto pasākumu 1. maijā.

Rātslaukumā partijas "Saskaņa" rīkotā sapulce noslēdzās ar atsevišķu dalībnieku dejām, svilpes un bungu skaņām.

Jau vēstīts, ka oficiāli pieteiktais sapulces pamatojums īsti nesaskan ar Rīgas domes (RD) deputāta Vitālija Dubova (S) ierakstu sociālajā vietnē "Facebook", kur pausts, ka mītiņš paredzēts Ušakova (S) atbalstam. "Apmelot Nilu ir vieglāk nekā uzvarēt vēlēšanās. Robeža ir pārkāpta, mēs iziesim ielās!" pausts deputāta ierakstā, kurā solīts, ka pasākumā atbalstu Ušakovam paudīs arī "Maskačkas sportisti".

Savukārt kā portālam "Delfi" pastāstīja galvaspilsētas vicemērs un partijas "Gods kalpot Rīgai" (GKR) valdes loceklis Oļegs Burovs, GKR valde lēmusi nepiedalīties sestdien plānotajā "Saskaņas" mītiņā.

Iepriekš vienlaikus ar "Saskaņas" sapulci, piketēt pie Rīgas domes grasījās arī Nacionālā apvienība"Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA). Pēcāk gan partija no ieceres atteicās skaidrojot, ka tādējādi vēlas izvairīties no etniska konflikta ar "Saskaņas" atbalstītājiem.

Par iespējamām provokācijām iedzīvotāji aicināti informēt VDD, zvanot uz tālruņa numuru 67208964 vai rakstot vēstuli uz e-pasta adresi dd@vdd.gov.lv jebkurā diennakts laikā. Par incidentiem pasākuma norises laikā iedzīvotāji aicināti informēt Valsts policiju, zvanot uz tālruņa numuru 110 vai arī vēršoties pie tuvākā policista.

Tāpat portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pāris dienas pirms piketa Daugavgrīvas mikrorajonā Rīgā izplatīti materiāli, kuriem, iespējams, ir nacionālā naida kurinošs raksturs. Mikrorajona iedzīvotāji atraduši pie savām mājām Daugavgrīvā. Izplatītajos materiālos vienā gadījumā attēlots Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) cietumnieka drēbēs, bet viņu aizturējuši nacistu formastērpos ģērbti vīrieši.

Savukārt otrā materiālā norādīts, ka 9. februārī būs pieejams bezmaksas autobuss, lai nogādātu mikrorajona iedzīvotājus uz pieteikto piketu pie Rīgas domes. Tāpat materiālā rakstīts: "Atņēma tiesības runāt, tagad atņem pilsētu!" Tāpat izplatītajā materiālā pausts aicinājums atbalstīt Ušakovu.

Valsts policija par šo faktu sāka kriminālprocesupēc Krimināllikuma 78. panta 1. daļas par darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Pats Rīgas mērs savā "Facebook" kontā gan uzsvēra, ka partijai "Saskaņa" nav nekāda sakara ar plakātu vai skrejlapu izplatīšanu, kur attēloti cilvēki nacistu formastērpos un viņš. "Šis attēls cirkulē internetā jau vairākas nedēļas. "Saskaņa" cer, ka tas ir kāda cilvēka neveiksmīgs joks. Taču mēs nevaram izslēgt tīšas provokācijas iespējamību. Jebkuras nacionālā naida izpausmes formas mums nav pieņemamas! Visos reklāmas produktos par mītiņu šosestdien Rātslaukumā pulksten 12, ko izvieto vai izplata partija "Saskaņa" , ir norādīts, ka reklāmu apmaksājusi partija," pauda pašvaldības priekšsēdis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!