Ārlietu ministrs Aivis Ronis aicina Saeimu ceturtdien atbalstīt Latvijas karavīru misijas Afganistānā pagarināšanu vēl uz gadu.

"Saeimas balsojums par mandāta pagarināšanu mūsu karavīru misijai Afganistānā, būtībā, būs balsojums par trim lietām vienlaicīgi: pirmkārt, par atbalstu afgāņu tautas nesenajās vēlēšanās apstiprinātajai vēlmei un izvēlei atbrīvoties no viduslaiku fundamentālisma un terorisma eksporta, otrkārt, par NATO stiprumu un kopīgo aizsardzību, treškārt, arī, un ne mazāk svarīgi - par mūsu sadarbību ar Centrālāzijas reģiona valstīm, īpaši Uzbekistānu, kā arī mūsu kaimiņvalsti Krieviju, kurām katrai atsevišķi būtu neiespējami rast situācijas risinājumu ar haotisko Afganistānu," norāda Ronis.

Viņaprāt, ir arī "ārkārtīgi svarīgi, lai mūsu karavīri Afganistānā un viņu tuvinieki Latvijā sajustu visu Saeimas deputātu vienotu atbalstu savai misijai".

Jau vēstīts, ka otrdien atbalstu misijas pagarināšanai izteica valdība, bet Saeima par to plāno lemt ceturtdien.

Afganistānā dien vairāk nekā 175 Latvijas karavīri. Lielākā kontingenta daļa dien Norvēģijas vadītajā Provinču atjaunošanas vienībā Meimenā. Savukārt otrā skaitliski lielākā Latvijas kontingenta daļa atrodas Kunāras provincē, kur izvietota ASV – Latvijas kopīgā operacionālās sadarbības padomnieku grupa.

Līdz šim operācijā Afganistānā dzīvību zaudējuši četri Latvijas karavīri, bet vēl vairāki guvuši dažādus ievainojumus. 2009.gada 5.augustā Vācijas Bruņoto spēku hospitālī Koblencā pēc 25.jūlija kaujas ar nemierniekiem Afganistānā mira kaprālis Dāvis Baltābols. 2009.gada 1.maijā nemiernieku uzbrukumā Afganistānā, Kunāras provincē, krita seržants Voldemārs Anševics un dižkareivis Andrejs Merkuševs, bet 2008.gada 11.augustā mīnas sprādzienā Afganistānā krita dižkareivis Edgars Ozoliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!