Bijušais Latvijas vēstnieks ASV, Amerikas finanšu foruma valdes priekšsēdētājs Aivis Ronis uzskata, ka viņš spētu izveidot piecu labējo partiju valdību un veiksmīgi to vadīt, taču līdz šim viņam nav izteikts šāds piedāvājums.
Ronis trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru žurnālistiem sacīja, ka Zatlera uzaicinājums uz Rīgas pili viņam bija interesants pārsteigums. Pēc Roņa teiktā, Zatlers vienkārši vēlējās noskaidrot viņa viedokli par situāciju valstī un politikā. Līdzīgi Zatlers uzklausījis viņa viedokli pēc ievēlēšanas prezidenta amatā.

Ronis uzsvēra, ka tikšanas laikā ar prezidentu viņam nav piedāvāts ieņemt premjera amatu. Līdz šim arī neviena partija viņam šādu priekšlikumu nav izteikusi.

Pēc Roņa domām, politiskās partijas patlaban varētu aktīvāk meklēt piemērotu kandidātu premjeru amatam, rast kompromisu un izveidot valdību, kādu vēlas redzēt prezidents – piecu labējo partiju valdību.

"Piecu partiju valdība ir labākais ceļš, kā atgūt sabiedrības uzticību," sacīja Ronis.

Pašreizējām partijām ir iespējas atrast cilvēku, kas var izveidot stabilu koalīciju, un šobrīd nav aktuāls jautājums par Roņa iespējām vadīt valdību. Pēc Roņa domām, jebkurš Latvijas pilsonis, kurš ir izglītots un patriotisks, varētu vadīt valdību.

Jautāts, vai arī viņam piemīt valdības vadītājam nepieciešamas īpašības, Ronis atbildēja apstiprinoši. Tāpat viņš norādīja, ka arī uz Rīgas pili uzaicinātais Krājbankas prezidents Martiņš Bondas, "noteikti varētu vadīt valdību".

Jau ziņots, ka trešdien Zatlers negaidīti nolēmis tikties ar Roni, Bondaru un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Andri Bērziņu. Iespējams prezidents sācis meklēt jaunus premjera amata kandidātus. Prezidenta preses sekretāre Inta Lase portālam "Delfi" ne noliedza, ne apstiprināja, ka šīs tikšanās nozīmē jauna premjera amata kandidāta meklēšanu.

Pēc 5. decembrī notikušās līdzšinējā Ministru prezidenta Aigara Kalvīša vadītās valdības demisijas, Valsts prezidents šonedēļ solījis izšķirties, kuram no nosauktajiem premjera amata kandidātiem uzticēt valdības veidošanu – Edgaram Zalānam (TP), iekšlietu ministram Ivaram Godmanim (LPP/LC) vai "Jaunā laika" virzītajam Valdim Dombrovskim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!