Saeimas veselības aizsardzības apakškomisija tuvākajā laikā izskatīs bērnu ārsta un Saeimas deputāta Aigara Pētersona (JL) ierosinājumu skolās aizliegt tirgot ar cukuru, sāli un taukiem pārsātinātus pārtikas produktus, piemēram, čipsus, gāzētās limonādes un dažādus šokolādes batoniņus, informēja Pētersons.
Uz apakškomisijas sēdi ir aicināti dietologi, bērnu ārsti un Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji.

Pētersons stāstīja, ka Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcā katru gadu pēc palīdzības vēršas 4000 bērnu, no kuriem 900 paliek ārstēties slimnīcā no slimībām, ko izraisījusi nepiemērota pārtika. Pētersons uzsvēra, ka lielākajai daļai šo bērnu nākotnē slimības kļūst hroniskas.

"Es aicinu pārtraukt šo zemas kvalitātes produktu izplatību skolās," sacīja deputāts un uzsvēra, ka bērns, izēdot paciņu čipsu, nebūs paēdis, bet gan sagrāvis veselību.

Kā alternatīvu Pētersons min iespēju skolās tirgot veselīgus produktus, piemēram, pienu vai dārzeņus, pie kuriem bērni varētu pierast un lietotu tos labprāt. "Tagad firmas pelna, pārdodot nekvalitatīvus produktus, bet cik pēc tam tērē valsts un vecāki, ārstējot bērnus?" retoriski jautāja politiķis.

Pētersons informēja, ka pašlaik firmām, kuras tirgo skolās pārtiku, nav izvirzītas nekādas prasības, tādēļ vistuvākajā laikā tādas esot jānosaka.

Deputāts minēja, ka minētos produktus ir aizliegts tirgot dažās Zviedrijas un Anglijas skolās, taču Latvijas bērnu veselības stāvoklis esot daudz sliktāks, tādēļ deputāts nolēmis rosināt likumu izmaiņas, lai Latvijas skolās nevarētu iegādāties veselībai kaitīgus produktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!