Foto: LETA

Veselības ministrija izstrādājusi izmaiņas Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz aizliegt alkoholisko dzērienu reklāmās attēlot jebkādas personas, kā arī reklamēt alkoholisko dzērienu speciālos piedāvājumus, tostarp izpārdošanas.

Grozījumi arī paredz, ka alkoholisko dzērienu speciālos piedāvājumus jeb piedāvāšanu par īpašu cenu vai kādiem citiem īpašiem nosacījumiem varēs reklamēt tikai nodalītā tirdzniecības zāles pašapkalpošanās zonā vai vietā, kur alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība organizējama individuāli, apkalpojot katru pircēju.

Tāpat šajās zonās varēs izvietot tikai tādus reklāmas materiālus, kuri nav paredzēti tālākai izplatīšanai.

Vienlaikus grozījumi nosaka, ka alkoholisko dzērienu ražotājiem būs aizliegts sponsorēt sporta un bērnu izklaides pasākumus, ja informācijā par sponsorēšanu ir norāde uz kādu alkoholisko dzērienu (izņemot sponsora nosaukumu), kā arī alkoholisko dzērienu lietošanu. Patlaban šī prasība ir attiecināta tikai uz bērnu izklaides un sporta pasākumiem.

Sākotnēji grozījumi paredzēja, ka alkoholisko dzērienu reklāmās nedrīkstēs iesaistīt mūziķus, dziedātājus un aktierus, kā arī sportistus, sporta trenerus, sporta speciālistus un sporta un fiziskās sagatavotības instruktorus. Tāpat bija paredzēts, ka alkoholiskos dzērienus reklamēt nedrīkstēs personas, kas jaunākas par 25 gadiem.

Kā skaidro Veselības ministrija (VM), diskusijās secināts, ka šāda norma diskriminēs atsevišķu profesiju pārstāvjus. Tāpat konstatēts, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centram kā uzraugošajai iestādei šajā jomā būtu ierobežotas iespējas nodrošināt atbilstošu uzraudzību un kontroli.

Par pamatu izmaiņām VM ņēmusi Francijas praksi šajā jomā. Ministrija skaidro, ka arī Francijā alkohola reklāmās ir aizliegts attēlot jebkādas personas. Tāpat valstī noteikts, ka alkohola reklāmā ir atļauts minēt tikai alkohola saturu dzērienā, produkta izcelsmi, nosaukumu, sastāvu, ziņas par ražotāju/pārdevēju, ražošanas procesu, pārdošanas noteikumus, lietošanas veidu, kā arī objektīvu informāciju par produkta īpašībām, tādējādi attēlojot objektīvu informāciju par produktu.

Grozījumiem iebilst Latvijas alus darītāju savienības un asociācijas. Piemēram, priekšlikumu aizliegt reklāmās attēlot personas viņi vērtē kā absurdu. "Latvijas ražotāji zaudētu konkurences cīņā, jo Latvija kļūtu gandrīz par vienīgo valsti, kurā šāds aizliegums ir ieviests," viņi apgalvo.

Likumprojekts nav saskaņots ar Ekonomikas un Zemkopības ministriju.

Pirmdien likumprojektu izskatīs Ministru kabineta komiteja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!