Ekonomikas policijas pārstāvji, tiekoties ar Maksātnespējas administrācijas (MNA) vadību un speciālistiem, ierosinājuši par maksātnespējas pieteikuma neiesniegšanu noteikt administratīvo atbildību, informēja MNA Sabiedrisko attiecību speciālists Raimonds Andžāns.
Šobrīd atbildība par maksātnespējas pieteikuma nesniegšanu noteikta Krimināllikuma (KL) 214.panta 1.daļā, par ko paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai piespiedu darbs, vai arī naudas sods līdz 50 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz laiku līdz trim gadiem.

Andžāns piebilda, ka par policijas ierosinājumu mainīt atbildības veidu par maksātnespējas pieteikuma neiesniegšanu, visticamāk, turpmāk tiks diskutēts Tieslietu ministrijā.

MNA ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kuras darbības mērķis ir īstenot valsts politiku un aizsargāt valsts un sabiedrības intereses maksātnespējas procesa jautājumos, kā arī aizsargāt darbinieku intereses viņu darba devēju maksātnespējas gadījumos.

MNA direktors Ervīns Ābele un Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomikas policijas biroja priekšnieks Ivans Roščenkovs pārsprieduši vēl vairākus jautājumus, kas saistīti ar maksātnespējas procesa krimināltiesiskajiem aspektiem, informēja Andžāns.

Amatpersonas pārrunājušas arī iespēju Maksātnespējas likumā noteikt minimālo parāda apmēru parādniekam, iesniedzot tiesā maksātnespējas pieteikumu.

Patlaban ir noteikta minimālā parāda summa 1000 latu, pie kādas maksātnespējas pieteikumu var iesniegt kreditors, taču minimālā summa parādniekam likumā nav noteikta.

Maksātnespējas procesa krimināltiesiskos aspektus kopā ar Ābeli un Roščenkovu apsprieduši arī MNA Administratoru uzraudzības departamenta direktora vietnieks juridiskajos jautājumos Jānis Eglītis, Stratēģiskās plānošanas un normatīvo aktu izstrādes departamenta direktora vietnieks normatīvo aktu izstrādes jautājumos Uldis Apsītis un Ekonomikas policijas biroja 3.nodaļas vecākais inspektors Jurijs Gordijenko, kā arī šī biroja 3.nodaļas priekšnieks Rostislavs Lapšins.

Ābele atzinīgi novērtējis Ekonomikas policijas iniciatīvu un tikšanās laikā tika panākta vienošanās par abu institūciju turpmāku sadarbību, tajā iesaistot arī Latvijas sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas pārstāvjus, lai nodrošinātu efektīvāku maksātnespējas procesu gaitu, veicinātu sekmīgāku sadarbību starp administratoriem un Ekonomikas policijas biroju, kā arī panākt ar maksātnespējas procesiem saistītu noziegumu sekmīgāku izmeklēšanu.

Ābele norāda, ka problēmjautājumi ir aktuāli un diskusija par tiem turpināma dažādu resoru kompetentu speciālistu lokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!