Foto: PantherMedia/Scanpix

Tiesnešu disciplinārkolēģija, izvērtējot 11. pret tiesnesi ierosināto disciplinārlietu, piektdien nolēma rosināt atcelt no amata Liepājas tiesas tiesnesi Sandru Briķi.

Pēc sēdes Tiesnešu disciplinārkolēģijas vadītājs Pēteris Dzalbe žurnālistiem norādīja, ka kolēģija atzina tiesneses tīšu likuma pārkāpumu un konstatēja, ka tiesnese nav pildījusi savus darba pienākumus, proti, no kādas lietas izskatīšanas viņa sevi atstatījusi nevis uz juridiska pamatojuma, bet ietvērusi emocionālus pārdzīvojumus un apsvērumus.

Dzalbe tiesneses vārdu neminēja.

Pati Briķe pauda, ka uz to arī "vilcis", jo viņa esot neērta tiesu sistēmai, tāpēc nav pārsteigta par lēmumu. Tiesnese papildināja, ka spriež tiesu, cik vien objektīvi un taisnīgi var. Viņa papildināja, ka gadījumā, ja nepanāks taisnību Latvijā, tad vērsīsies starptautiskās institūcijās.

Viņa paskaidroja, ka konkrētā lieta Liepājā nonāca no Rīgas, tā bijusi ļoti strīdīga un pat skandaloza. Briķe pauda, ka "kāda žagata atnesa", ka šī lieta esot "speciāli domāta viņai". Šajā lietā, pēc Briķes teiktā, figurēja uzņēmumi, ka AS "Norvik banka" bija publicējusi savās shēmās.

"Ministrs pirms tam man bija pieprasījis paskaidrojumus, kāpēc es neesmu atstatījusies, jo ministrs bija izteicis viedokli, ka tiesnesim, kurš ir disciplināri sodīts, ir jāatstatās no tik skandalozas lietas skatīšanas. Es nevarēju psiholoģiski šo lietu izskatīt," emocionāli pauda Briķe, papildinot, ka uzskata, ka pieņēma pareizo lēmumu.

"Protams, es tur izteicu emocijas par tiesu sistēmu," atzina tiesnese. Briķe uzsvēra, ka viņai pietiek kvalifikācijas, lai skatītu šādas lietas.

Šo lēmumu vēl ir iespējams pārsūdzēt Disciplinārtiesā, ko tiesnese ir apņēmusies darīt.

Kā ziņots, pēc tieslietu ministra ierosinātās disciplinārlietas tiesnesei vēl šodien kā disciplinārsodu nolemts izteikt piezīmi. Kā žurnālistiem pēc sēdes norādīja Dzalbe, neminot tiesneša vārdu, šajā disciplinārlietā kolēģija nolēma tiesnesei izteikt piezīmi.

Šodien kolēģija skata jau desmito un vienpadsmito pret Briķi ierosināto disciplinārlietu. Viņa pati žurnālistiem ironizēja, ka drīz kļūs par Ginesa rekordisti šajā jautājumā.

Briķe pastāstīja, ka disciplinārlieta, kurā viņai izteikta piezīme, saistīta ar to, ka viņa sevi neatstatīja vienā civillietā, kaut gan viņai pašai bija strīds ar uzņēmumu, kas viņu bija iesūdzējis tiesā par parāda neatmaksāšanu.

Pēc viņas domām, daudzās disciplinārlietas ir viņas aktivitāšu rezultāts, kas izraisījušas nepatiku konkrētām personām. Tiesnese uzsvēra, ka viņai nav kauns par saviem pieņemtajiem nolēmumiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!