Foto: LETA

Apvienības "Vienotība" Saeimas deputāti Dzintars Ābiķis un Ainars Latkovskis uzskata, ka ir jāpārskata referenduma ierosināšanai nepieciešamais parakstu slieksnis, kas tagad ir 10 000 notariāli apstiprinātu parakstu, piektdien informē laikraksts "Diena".

Pēc Latkovska domām, referenduma ierosināšanas "slieksnis" varētu būt 100 000 parakstu līdzšinējo 10 000 vietā. Viņš norādījis, ka ir jāsagaida Satversmes tiesas atzinums "valodas referenduma" lietā un pēc tam jāveic grozījumi pamatlikumā, lai vairs nebūtu iespējams referendumā vērsties pret valsts pamatprincipiem.

"Referenduma idejas autori saprata, ka tā iznākums būs negatīvs. Tā ir apzināta politiskā provokācija, kas neatspoguļo reālo situāciju Latvijā," uzskata Ābiķis, norādot, ka ir jādomā, kā mazināt provokatoru iespējas.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) piektdien intervijā LTV raidījumam "Labrīt, Latvija!" uzsvēra, nesekos nekāda tālāka rīcība jautājumā par Satversmes grozījumiem pirms konstitucionālo tiesību ekspertu slēdziena, kam ir lūgts atzinums šajā jautājumā.

Jau vēstīts, ka referendums par vēlētāju rosinātajiem Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu, paredzēts 18.februārī.

Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK mēģināja apturēt referendumu, apstrīdot tā likumību Satversmes tiesā (ST). ST nolēma ierosināt lietu  pēc 30 Saeimas deputātu pieteikuma "krievu valodas referenduma lietā", tomēr pats 18.februārī paredzētais referendums netiek apturēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!