Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Terminoloģijas komisija apstiprinājusi jaunu informācijas tehnoloģijas pamatterminu sarakstu, kas paredz latviskot virkni ar informācijas tehnoloģijām saistītu terminu. Saraksts trešdien publicēts oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Lielākā daļa sarakstā minēto latviskoto terminu datoru lietotāju vidū jau ir labi pazīstami un tiek lietoti jau gadiem. Tomēr komisija piedāvājusi arī vairākus iepriekš nedzirdētus angļu valodas terminu latviskojumus, rosinot hakerus turpmāk saukt par urķiem vai datorlaužiem.

Vienlaikus terminiem „urķis” un „datorlauzis” nozīme būs atšķirīga. Kamēr par „urķi” saskaņā ar definīciju tiks apzīmēti „tehniski izglītoti datoru entuziasti”, gadījumos, kad datoru entuziasti savas zināšanas un prasmi izmantos, lai nepilnvaroti piekļūtu aizsargātiem resursiem, tie tiks saukti par „datorlaužiem”.

Lietojumprogrammatūras komisija rosina turpmāk latviešu valodā saukt arī par lietotnēm, bet datu nesējs praksē varēs tikt saukts arī par datnesi. Savukārt angļu valodas terminu „nonprogrammable terminal” LZA ierosina turpmāk saukt par neintelektisku galiekārtu vai neintelektisku termināli. Bet atbalstprogrammatūru turpmāk saīsināti varēs saukt arī par atbalstni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!