Foto: LETA

Saeimas Juridiskā komisija pirms pirmā lasījuma vērtēs ieceri aizliegt bijušajiem Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātiem, pret kuriem ir noteiktas starptautiskās vai nacionālās sankcijas, apmeklēt Saeimas ēkas, Saeimas Prezidija noteiktajā kārtībā būt klāt Saeimas sēdēs, kā arī piedalīties Saeimas rīkotajos pasākumos.

Grozījumi attiecas uz deputātiem, kuri balsoja "par" 1990. gada 4. maija deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu" vai 1991. gada 21. augusta konstitucionālo likumu "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" un pret kuriem ir noteiktas starptautiskās vai nacionālās sankcijas, vai piemērotas Eiropas Savienības (ES) vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts noteiktās sankcijas.

"Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likums attiecas uz visām personām, un tām ir pienākums ievērot un izpildīt starptautiskās un nacionālās sankcijas," lasāms likumprojekta anotācijā. Tajā minēts, ka šīs sankcijas lielākoties tiek noteiktas politisku un drošības apsvērumu dēļ, līdz ar to likumdevējs, nodrošinot iespēju personām, pret kurām ir noteiktas konkrētas sankcijas, bez ierobežojumiem apmeklēt Saeimu un piedalīties tās darbā, apdraud kvalitatīvu likumdošanas procesu norisi, kā arī pieļauj Saeimas darbā tādu personu līdzdalību, kuru klātbūtne tajā nav pieļaujama.

Tāpat likumprojekta anotācijā lasāms, ka grozījumi veicinās kvalitatīvu likumdošanas izstrādi un pieņemšanu Saeimā, kā arī nodrošinās drošības pasākumu ievērošanu tajā.

Deputāti rosina grozīt likumu "Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu tiesisko stāvokli un pensijām". Likumprojekta iesniedzēji ir 13. Saeimas deputāti – Juris Jurašs (JKP), Artuss Kaimiņš, Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP), Juris Rancāns (JKP) un mūžībā aizgājusī Juta Strīķe (JKP).

Tāpat šie deputāti iesnieguši grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredz, ka bijušajiem Saeimas deputātiem, kā arī Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātiem, kuri balsoja "par" 1990. gada 4. maija deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu", un pret kuriem ir noteiktas ES, nacionālās, vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts noteiktās sankcijas, nav tiesību apmeklēt Saeimas ēkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!