Foto: F64

Reformu partijas (RP) deputāti iesnieguši parlamentā grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, lai vēlēšanās varētu balsot arī ar personas apliecību.

Kā norāda likumprojekta iesniedzēji, likuma grozījumi ir esošā likuma precizējums un papildinājums, kas nemaina likuma būtību. Grozījumi identificē divas nesen radušās praktiskas problēmas saistībā ar personu apliecību ieviešanu un pēdējo gadu emigrāciju no Latvijas, kā arī lielo skaitu vēlētāju, kuri līdz ar to atrodas ārvalstīs, uzsver RP deputāti.

Patlaban aptuveni 8000 vēlētāju ir saņēmuši tikai personas apliecības, un līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām šo cilvēku skaits varētu būtiski pieaugt, teikts likumprojekta anotācijā. Pašreizējā kārtība - balsošanas fakta atzīmēšana pasē - viņiem liedz piedalīties Saeimas vēlēšanās, savu ieceri pamato deputāti.

Tāpat deputāti rosina noteikt, ka ārvalstīs dzīvojošo vēlētāju skaitu varēs pieskaitīt Rīgas apgabala vēlētājiem tikai tad, ja viņi nav reģistrējušies citā vēlēšanu apgabalā. Likumprojekta anotācijā teikts, ka nav precīzi zināms, cik daudz vēlētāju turpmākajos gados atradīsies ārzemēs, taču aplēses rāda, ka 2014.gada rudenī ārzemēs varētu būt aptuveni 76 000 vēlētāju, kas dotu Rīgas vēlēšanu apgabalam piecas papildu deputātu vietas, un labu daļu no tām uz citu - Latgales, Vidzemes, Kurzemes un Zemgales - vēlēšanu apgabalu rēķina.

Šo likumprojektu Saeimā iesniedza RP deputāti Valdis Liepiņš, Juris Viļums, Edmunds Demiters, Daina Kazāka, Romualds Ražuks un Valdis Zatlers.

Kā ziņots, Saeima 20.jūnijā noraidīja RP deputātu rosināto Saeimas vēlēšanu likuma grozījumu projektu, kurā bija piedāvāts noteikt, ka iedzīvotājam ir tiesības vēlēt tikai tajā vēlēšanu apgabalā, kurā viņš ir reģistrēts.

Arī parlamenta noraidītajā likumprojektā bija paredzētas izmaiņas, kas iekļautas no jauna iesniegtajos grozījumos. Arī atbildīgās komisijas deputāti iepriekš izteikušies, ka vairākas normas no likumprojekta, kurš netika atbalstīts, varētu iekļaut atsevišķā likumprojektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!