Labklājības ministrija (LM) rosinās līdz ar nākamo gadu minimālo algu palielināt no pašreizējiem 160 latiem līdz 220.
Ja ministrijas nodomu atbalstīs citas valsts institūcijas, tad minimālā alga “uz rokas” būs 170 lati, kas ir par gandrīz 41 latu vairāk nekā šobrīd. LM portālam “Delfi” norādīja, ka minimālās algas nepieciešams paaugstināt, lai augošās inflācijas apstākļos nodrošinātu minimālās algas saņēmēju ekonomisko situāciju, kā arī mazinātu nelegālo nodarbinātību.

Lai LM savu nodomu īstenotu ir jāgūst Valsts sekretāru sanāksmes, citu ministriju, Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes un valdības atbalsts.

Ministrija atgādina, ka tās mērķis ir septiņu gadu laikā, līdz 2010. gadam minimālo algu palielināt līdz 50% no strādājošo mēneša vidējās bruto darba samaksas par iepriekšējo gadu. 2009. gadā tā paredz minimālo algu noteikt 49% apmērā no strādājošo mēneša vidējās samaksas par iepriekšējo gadu, kas pēc Finanšu ministrijas aplēsēm 2008. gadā ir 450, 80 lati.

Pēc statistikas datiem 2007.gadā strādājošo skaits, kuri saņēma mazāk par minimālo darba algu un minimālās algas apmērā bija 73,3 tūkst. cilvēku no strādājošo kopskaita jeb 9,2%, t.sk. privātajā sektorā 64,7 tūkst. (11,9%) un sabiedriskajā sektorā - 8,6 tūkst. cilvēku (3,4%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!