Foto: LETA

Partija "Konservatīvie" (iepriekš – Jaunā konservatīvā partija) rosina grozīt Latvijas Republikas Zemessardzes likumu, lai noteiktu jaunu pabalstu pensijas vecumu sasniegušām personām, kas vismaz desmit gadus bijušas Zemessardzē, pastāstīja Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans (K).

Likumprojekta anotācijā teikts, ka Zemessardze Latvijā ir izveidojusies par nozīmīgu valsts aizsardzības pamatu, kas ir arī viens no valsts drošības garantiem. Zemessardzes pastāvēšanas gadu laikā vienmēr ir bijuši pilsoņi, kuri ir iesaistījušies un iesaistās valsts pašaizsardzības darbībā, kas ar katru gadu kļūst arvien profesionālāka.

"Lai pateiktos tiem, kuri ir stāvējuši pie Zemessardzes šūpuļa, kā arī ieguldījuši būtisku savas dzīves laiku Zemessardzes dienestā, nepieciešams ieviest jaunu valsts pabalstu, kas tiks izmaksāts no Aizsardzības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem," skaidroja Feldmans.

Līdzīgs speciāls pabalsts jau šobrīd ir noteikts nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, no Aizsardzības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem izmaksājot ikmēneša pabalstu, kas saskaņā ar noteikumiem par pabalstu nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem ir 340 eiro mēnesī.

Likumprojekts paredz, ka personai, kura sasniegusi vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu, piešķir ikmēneša pabalstu par katriem desmit Zemessardzē nodienētajiem gadiem. Tādejādi ar likumprojektu tiktu noteikts ikmēneša pabalsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu sasniegušiem senioriem, kas vismaz desmit gadus savas dzīves dienējuši Zemessardzē.

Feldmans skaidroja, ka jo ilgāku laiku persona dienējusi Zemessardzē, jo proporcionāli lielāks (par katriem desmit nodienētiem gadiem) būs tai piešķirtā pabalsta apmērs. Pabalsts personai pienāksies neatkarīgi no tā, vai persona ir bijušais zemessargs vai joprojām atrodas Zemessardzes dienestā. Pabalsta apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību noteiktu Ministru kabinets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!