Foto: AFI

Ārlietu ministrija (ĀM) valdībā iesniegusi grozījumus likumā, kas paredz noteikt, ka diplomātisko pasi izsniegs arī Satversmes tiesas tiesnešiem un Augstākās tiesas priekšsēdētājam, liecina ministrijas sagatavotais likumprojekts.

Diplomātiskā pase sniedz tās uzrādītājam noteikta apjoma diplomātisko aizsardzību. Kā skaidro ministrijā, šāda aizsardzība ir nepieciešama gan personām, kuras atrodas diplomātiskajā un konsulārajā dienestā, gan arī personām, kuras pārstāv Latviju ārvalstīs, pildot savus amata pienākumus.

Izsniedzot diplomātisko pasi, Latvija apliecina, ka tās uzrādītājs ir oficiāls valsts pārstāvis ārvalstīs.

Pašlaik likums "Par diplomātisko pasi" paredz, ka šādu pasi izsniedz: Valsts prezidentam, Saeimas deputātiem, premjeram, ministriem, parlamentārajiem sekretāriem, diplomātiskajā un konsulārajā dienestā esošajām personām un viņu laulātajam un apgādībā esošajiem bērniem.

Tāpat šo pasi izsniedz personām, kuras Saeima, Valsts prezidents vai Ministru kabinets ir pilnvarojis pārstāvēt Latviju ārvalstīs, kā arī ĀM pārziņā esošajiem diplomātiem un citiem.

Ministrija rosina šo personu loku paplašināt, paredzot, ka diplomātisko pasi izsniegs arī Satversmes tiesas tiesnešiem un Augstākās tiesas priekšsēdētājam.

Diplomātiskās pases izsniedz un uzskaita ĀM. Tā apliecina, ka diplomātiskās pases uzrādītājs ir oficiāls Latvijas pārstāvis ārvalstīs.

Grozījumus likumā "Par diplomātisko pasi" valdība skatīs otrdien. Atbalsta gadījumā par tiem vēl būs jālemj Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!